2001: A Space Odyssey

2001: A Space Odyssey

Director
Stanley Kubrick
Runtime
2 h 29 min
Release Date
5 April 1968
Languages
English, Russian
Country
 United Kingdom United States of America
Genres
Adventure, Mystery, Science Fiction

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Uusintakatselu Avaruusseikkailu 2001:stä on nyt takana, eikä leffan idea oikein auennut vieläkään. En itseasiassa usko, että sellaista edes onkaan, enkä oikein ymmärrä mikä siinä elokuvassa kiehtoo. Mutta ei kai sillä väliä, kun joku siinä jokatapauksessa kiehtoo, (siis myös minua), eli loistava elokuvahan oli kuitenkin kyseessä, sanoisin että top30.
Kake 3.3.2005

Tää tekee aina mieli katsoo yömyöhällä, mut aina se osoittautuu virheeksi, koska on niin hidastempoinen ja huikean pitkiä pätkiä vailla dialogia -> silmät lupsii väkisinkin. Loistavaa tunnelmaa kyllä ja hienoa ja poikkeuksellista kuvausta. Loistava, vaikka ei Kubrickin Top 5:een ylläkään mun listoilla. Blu-ray oli kyllä maineensa veroinen ja huikean hyvä ja tarkka kuva =)
****½  Puppe 10.6.2010

Maaginen, maaginen. Poikkeuksellinen tunnelma, omaperäinen mestariteos.
*****  Tipov 24.6.2010

Katselin muuten hiljattain tämän ja on kyllä fantastinen leffa tunnelmaltaan, kuvaukseltaan ja aikaansa nähden täysin mullistavalta kerrontatavaltaan. Lopun madonreiässä (tai mikä termi nyt tähän kohtaan sopiikaan) matkustaminen on joskus tuntunut liian pitkältä kohtaukselta mutta ei enää. Fantastico!
Tipov 1.7.2013

3 thoughts on “2001: A Space Odyssey”

 1. Tässä ei todellakaan turhia selitellä. Ensimmäinen dialoginpätkä tulee vasta 24 minuutin jälkeen, joten mahtaako olla ennätys äänielokuvan puolella? Onhan tämä melkoinen trippi ja herättää aina kysymyksiä, joihin on vaikea edes alkaa hahmottelemaan vastauksia. Tässä Kubrickin kommentti elokuvasta:

  “You’re free to speculate as you wish about the philosophical and allegorical meaning of the film—and such speculation is one indication that it has succeeded in gripping the audience at a deep level—but I don’t want to spell out a verbal road map for 2001 that every viewer will feel obligated to pursue or else fear he’s missed the point.”

  Jotkut kohtaukset tuntuvat ehkä aavistuksen liian pitkiltä, mutta paikka 100 joukossa on edelleen selviö. HAL:n esittämä “Daisy” syöpyi tällä kertaa erityisesti mielen perukoille. 4.5

 2. Pitkästä aikaa tuli nautittua Kubrickin Avaruusseikkailu. Upea leffa jonka alku tuntui kuitenkin nyt niiiiin hemmetin pitkältä, että pakko puolikas tiputtaa arvosanasta.
  ****½

 3. Avaruuden hiljaisuus ja HALin painostavan passiivinen ääni rytmittävät tunnelmia. Kubrick on tässä keskittynyt niin tiukasti kaikkeen muuhun, että ihmishahmot jäävät valitettavasti hieman toissijaisiksi ja siksi leffaan samaistuminen on hieman haastavaa. HAL onkin itselle se sympaattisin hahmo ja hänen Daisy-vetonsa on kyllä huikea 😀 Aivan mahtava kokemus tämä leffa silti on ja teknisesti kyllä käsittämätön suoritus. Leffassahan on jopa tablettitietokoneita käytössä!

  Alku ja loppupuolen avaruusharhailu (negatiiviväritetyt kuvat vuoristoseuduista) ovat hieman puuduttavia kaikessa pituudessaan, mutta kokonaisuus on siitä huolimatta rautainen.

  **** 1/2

Leave a Comment