Poster for the movie "2001: A Space Odyssey"

2001: A Space Odyssey

Director
Stanley Kubrick
Runtime
2 h 29 min
Release Date
5 April 1968
Languages
English, Russian
Country
 United Kingdom United States of America
Genres
Adventure, Mystery, Science Fiction

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Uusintakatselu Avaruusseikkailu 2001:stä on nyt takana, eikä leffan idea oikein auennut vieläkään. En itseasiassa usko, että sellaista edes onkaan, enkä oikein ymmärrä mikä siinä elokuvassa kiehtoo. Mutta ei kai sillä väliä, kun joku siinä jokatapauksessa kiehtoo, (siis myös minua), eli loistava elokuvahan oli kuitenkin kyseessä, sanoisin että top30.
Kake 3.3.2005

Tää tekee aina mieli katsoo yömyöhällä, mut aina se osoittautuu virheeksi, koska on niin hidastempoinen ja huikean pitkiä pätkiä vailla dialogia -> silmät lupsii väkisinkin. Loistavaa tunnelmaa kyllä ja hienoa ja poikkeuksellista kuvausta. Loistava, vaikka ei Kubrickin Top 5:een ylläkään mun listoilla. Blu-ray oli kyllä maineensa veroinen ja huikean hyvä ja tarkka kuva =)
****½  Puppe 10.6.2010

Maaginen, maaginen. Poikkeuksellinen tunnelma, omaperäinen mestariteos.
*****  Tipov 24.6.2010

Katselin muuten hiljattain tämän ja on kyllä fantastinen leffa tunnelmaltaan, kuvaukseltaan ja aikaansa nähden täysin mullistavalta kerrontatavaltaan. Lopun madonreiässä (tai mikä termi nyt tähän kohtaan sopiikaan) matkustaminen on joskus tuntunut liian pitkältä kohtaukselta mutta ei enää. Fantastico!
Tipov 1.7.2013

4 thoughts on “2001: A Space Odyssey”

 1. Tässä ei todellakaan turhia selitellä. Ensimmäinen dialoginpätkä tulee vasta 24 minuutin jälkeen, joten mahtaako olla ennätys äänielokuvan puolella? Onhan tämä melkoinen trippi ja herättää aina kysymyksiä, joihin on vaikea edes alkaa hahmottelemaan vastauksia. Tässä Kubrickin kommentti elokuvasta:

  “You’re free to speculate as you wish about the philosophical and allegorical meaning of the film—and such speculation is one indication that it has succeeded in gripping the audience at a deep level—but I don’t want to spell out a verbal road map for 2001 that every viewer will feel obligated to pursue or else fear he’s missed the point.”

  Jotkut kohtaukset tuntuvat ehkä aavistuksen liian pitkiltä, mutta paikka 100 joukossa on edelleen selviö. HAL:n esittämä “Daisy” syöpyi tällä kertaa erityisesti mielen perukoille. 4.5

  Reply
 2. Pitkästä aikaa tuli nautittua Kubrickin Avaruusseikkailu. Upea leffa jonka alku tuntui kuitenkin nyt niiiiin hemmetin pitkältä, että pakko puolikas tiputtaa arvosanasta.
  ****½

  Reply
 3. Avaruuden hiljaisuus ja HALin painostavan passiivinen ääni rytmittävät tunnelmia. Kubrick on tässä keskittynyt niin tiukasti kaikkeen muuhun, että ihmishahmot jäävät valitettavasti hieman toissijaisiksi ja siksi leffaan samaistuminen on hieman haastavaa. HAL onkin itselle se sympaattisin hahmo ja hänen Daisy-vetonsa on kyllä huikea 😀 Aivan mahtava kokemus tämä leffa silti on ja teknisesti kyllä käsittämätön suoritus. Leffassahan on jopa tablettitietokoneita käytössä!

  Alku ja loppupuolen avaruusharhailu (negatiiviväritetyt kuvat vuoristoseuduista) ovat hieman puuduttavia kaikessa pituudessaan, mutta kokonaisuus on siitä huolimatta rautainen.

  **** 1/2

  Reply
 4. Hommasin vihdoin blu-ray julkaisun ja tsekkasin leffan lisäksi myös kommenttiraidan ja parit extrat siihen päälle. Tämä on monella tapaa monumentaalinen teos, joka mullisti (tuohon asti aika nuhjuisen) scifi-genren ja toimi inspiraation lähteenä lukemattomille tulevaisuuden ohjaajille. Historiallisessa mielessä tämä on ilman muuta yksi kaikkien aikojen merkkipaaluista ja kun ajattelee, että ilman tietokoneita on saatu aikaan tällaiset puitteet ja visuaalinen ilme, niin kyllä se lähes uskomattomalta saavutukselta tuntuu.
  Kubrick uhrasi elämänsä elokuvataiteelle ja paneutui vimmaisesti jokaiseen yksityiskohtaan, saadakseen haluamansa lopputuloksen aikaan. Sen sijaan Kubrickin henkilöohjaus oli näyttelijöiden mukaan hyvin pidättyväistä. Hän ei juuri kommentteja tai ohjeita jaellut ja kommunikoi kuvauspaikalla melkein aina vain apulaisohjaajan välityksellä. Ilmankos tarvittiin aina valtava määrä ottoja, joista Stanley oli tunnettu. 🙂
  Kuten täällä on jo huomioitu, leffan “inhimillisin” hahmo on keinoälyä edustava HAL, jonka psyykkinen oirehtiminen johtaa avaruuslaivueen lopulta vakavaan selkkaukseen. Tämäkin on varmasti harkittu kuvio Clarkin ja Kubrickin puolelta. Tarina on äärimmäisen moniulotteinen niin ajallisessa kuin ajatuksellisessakin mielessä. Elokuva käsittelee universumia, evoluutiota, keinoälyä sekä ihmisen ja koneen välistä suhdetta mystisellä, mutta erittäin osuvalla ja tarkkanäköisellä tavalla, joka on edelleen ajankohtainen.
  Lopussa tapahtuva “avaruuslapsen” syntyminen on itselle ollut aina hieman vaikea käsittää, mutta looginen selitys on varmaankin se, että äly/tietoisuus nousee jälleen uudelle (ihmisestä seuraavalle) tasolle, kuten tapahtui apinoidenkin kohdalla monoliitin opastuksen ansioista. Ensimmäistä kertaa muuten huomasin, että alun apinajaksossa erämaan hiekalla näkyy mielestäni selkeä ihmisruumiin luuranko. Vai onko se sitten apinan? Lisää mysteeriä keitokseen… 5

  Reply

Leave a Comment