6 thoughts on “Amadeus”

 1. Aivan mahtavaa nautintoa! Elokuvaelämys ei tästä parane. Kokonaisvaltainen mestariteos, jossa jokainen osa-alue toimii loistavasti. Tämä on nyt neljäntenä listallani. Hulce ja Abraham hillittömässä vireessä, musiikin sijoittelu ja laatu järkyttävän hienoa, kaikki sivuhenkilötkin hienosti kirjoitettuja (erityisesti Jeffrey Jonesin keisari on huikea, mutta monet muutkin), kuvaus toimii juuri niin kuin pitääkin ja isona bonuksena lavastukset ja puvustukset ovat parhaasta päästä mitä valkokankaalla on koskaan nähty. Toki aihe antaa siihen hienon mahdollisuuden, mutta se ei vähennä täydellisen onnistumisen arvoa. Milos Formanille isoimmat pisteet siitä, että leffaa katsoessa on mahdoton arvata että se perustuu Peter Shafferin näytelmään. Yleensä näytelmä jättää jäykistävän jälkensä elokuvaan, mutta nyt niin ei todellakaan tapahdu. Bravissimo!

  Reply
 2. Pitkästä aikaa tuli katsottua tämä nautinnollinen mestariteos, jossa jokainen minuutti on silkkaa nautintoa. F. Murray Abraham on kyllä etenkin vanhana Salierina ylittämättömässä vedossa. Paremmin samanaikaista kateutta, vihaa ja katkeruutta ei kerta kaikkiaan pystyisi ilmentämään. Fantastic!

  *****

  Reply
 3. Salierilla sekoittuu hommaan kaiken lisäksi myös Mozartin nerokkuuden ihailua. Tästä luin aikanaan 10-vuotiaana arvostelun, että alle 12v. ei pysty käsittämään tällaista ristiriitaa ihmisessä ja siksi Salieri jää vaivaamaan. Näin todella oli.

  Reply
 4. Moniulotteiset ja ristiriitaiset henkilökuvat tuottavat suurta nautintoa kun niitä laatuelokuvissa näkee. Valitettavasti kun katsotuimpien leffojen listoja tarkastelee, saattaa huomata että tuo 12 v. on vähän alakanttiin arvioitu. Niin mustavalkoisia ja paperisia henkilöhahmoja katsojat lipun ostoillaan suosivat, että ei taida vielä parikymppinenkään kunnolla käsittää ihmisen luonteen ristiriitaisuutta. Tai sit se ei ole pelkästään iästä kiinni… 🙂

  Reply
 5. Jenkkilän näyttelijämarkkinoiden leveyttä on tullut monta kertaa ihmeteltyä. Yksi osoitus siitä on Murray Abrahamin ja Tom Hulcen ura. Miehet ovat aivan uskomattomassa vireessä Amadeusta tehtäessä, mutta silti kumpikaan ei saa enää tämän jälkeen merkittävää ja isoa roolia Hollywoodissa. Molemmilla on toki paljon pienempiä rooleja (varsinkin Abrahamilla), mutta ei tosiaan mitään erityisen merkille pantavaa. Hulce sai kyllä myöhemmin palkintoja teatterin puolella. Toisaalta Amadeuksen myötä miehet jäävät ansaitusti elokuvan historiaan ikuisiksi ajoiksi. Mestariteos kaikilla osa-alueilla. 5

  Reply

Leave a Comment