Born American

Director
Renny Harlin
Runtime
1 h 37 min
Release Date
30 August 1986
Languages
English
Country
 United States of America Finland
Genres
Drama, Action

Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipi

Rennyn esikoisessa jenkkinuoret lähtevät Venäjälle seikkailemaan kohtalokkain seurauksin. Kerronta on paikoin aika haperoa, mutta kyllä tämän nyt läpi katselee. Harlin ei ole tosiaan urallaan tehnyt yhtään leffaa suomen kielellä.
**  Tipov 26.11.2015

5 thoughts on “Born American”

 1. Eiks tää oo se “legendaarinen” Jäätävä polte? Äijän kaa katottiin se joskus Jyväskylässä ja jos oikein muistan, niin aikalailla roskaa oli koko leffa.

  Reply
 2. Jäätävä polte tosiaan on kyseessä. Youtubesta löytyy tämä ja Prison myös, jos joku haluaa Rennyn varhaisuraa katsastaa. Prison on jo suht laadukasta kamaa. Jäätävä polte ratsastaa enemmän halvalla charmilla.

  Reply
 3. Muistikuvat leffan suhteen oli kokolailla oikeet eli täyttää roskaa koko tekele. Meinasin itseasiassa luovuttaa jo ekan minuutin jälkeen, niin amatöörimaisen näköinen oli elokuvan alkuscene. Onneks tää siitä sentään ees jonkin verran parani, mutta aikasen tuskaa oli päästä leffan loppuun asti. Elokuvassa oli sitä paljon skeidaa, ettei oikein osaa edes eritellä, mutta ehkä eniten vihastutti surkea score sekä puisevat näyttelijäsuoritukset. Mike “Chuckin poika” Norris pääosassa todisti, ettei omena ollu kauas puusta pudonnut. Deer Hunterista ja Rockysta “lainatut” juonenpätkätkin olivat lähinnä naurettavia. Tipi, annoit kyllä melkosen sääli kakkosen tälle.
  *

  Reply
 4. Hieman annoin kieltämättä armoa kun tulkitsin elokuvan nuhruisen ilmeen olevan osin youtuben syytä. Sähän tosiaan muistit että kun aikanaan vuokrattiin se filmtownista, niin kuva oli silloinkin perin heikkolaatuista. Mut jääköön nyt kakkoseen. Onhan Lauri Mauritz Harjola kuitenkin kotomaan vankkoja poikia.

  Reply
 5. Arvosanasta on puolikas rokotettava, sisältö on sen verran haperosti parsittu kasaan. Juonessa ei oikein mitään järkeä ole, muutama onnistuneempi kohtaus on puolenvälin tienoilla poikien jäätyä kiinni ryslandian puolella. Myös teknisesti hyvin nuhjuinen pätkä.
  Itse leffaa kiinnostavampaa on Jäätävän poltteen tarina, josta luin jokin aika sitten Markus Selinin elämänkerrasta. Leffa aluksi jopa kiellettiin Suomessa ja se aiheutti korkeinta valtionjohtoa myöten harmaita hiuksia Neuvostoliittoa kohtaan vihamielisten asenteidensa takia. Itärajan takaa painostettiin Suomen sensuuriviranomaisia (tätä ei vielä silloin julkisuuteen myönnetty), mutta lopulta leffa saatiin teatteriin, jossa se keräsi ennakkokohusta huolimatta vain 30 000 katsojaa.
  Alun perin itse Chuck Norrisin piti näytellä pääosa, mutta kun rahoituksen järjestyminen viivästytti kuvauksia liian pitkään, tämä lähti muihin projekteihin ja tilalle tuli keittiönoven kautta poika Mike, joka ryyppäsi hotellissa setänsä kanssa Selinin yhtiön laskuun viikkokausia sillä seurauksella, että velkoja makseltiin vielä vuosikausia myöhemmin ja koko firma oli mennä konkurssiin.
  Tästä lähti kuitenkin Selinin ja Harlinin tuleva leffaura käyntiin. Alussa miehillä oli enemmän intoa kuin taitoa ja tietämystä, mutta kovan uraputken ovat molemmat herrat sen jälkeen luoneet. 1½

  Reply

Leave a Comment