Casablanca

Director
Michael Curtiz
Runtime
1 h 42 min
Release Date
26 November 1942
Languages
German, French, Italian, English
Country
 United States of America
Genres
Drama, Romance, War

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Ihan jo nimeni velvoittaa minua arvostelemaan tämän klassikkoleffan, joka on omassa leffahyllyssäkin ollut parisen vuotta.

Eka katsomalla Casablanca ei tehnyt minuun kovin suurta vaikutusta, mutta nyt toisella kertaa tykkäsin kyllä kovasti. Iso syy siihen miksi leffaa on ilo katsella, on ihana Ingrid. Todella viehkeä ja ennenkaikkea ilmeikäs näyttelijätär! Bogart ei kuuluisalla karismallaan pääse lähellekään vastanäyttelijänsä tasoa.

Juoni on hyvä, ja pitää mielenkiinnon yllä. Siitä tulee kyllä miinusta että tarinaa kuljetetaan vähän liian suppeassa miljöössä ja tapahtumat tulevat välillä kuin liukuhihnalta. Lisäksi valkokangasta vasten kuvatut autoilukohtaukset ovat aika kökköjä, olkoonkin että puhutaan vanhasta leffasta. Parempaankin olisi pystytty ihan varmasti, tai sitten nuo kohtaukset olisi voinut korvata jotenkin muuten.

Joka tapauksessa, hyvä leffa on kyseessä, ja varmasti tulee vielä kolmaskin katselukerta, as time goes by…
***½  Ingrid 1.1.2017

1 thought on “Casablanca”

  1. Bergman ja Bogart onnistuvat hienosti ikimuistoisissa rooleissaan. Ingrid on hyvin luonteva ja vetää enemmän nykyaikaisella tyylillä, mutta mielestäni Bogien tyyli sopii myös tähän leffaan. Pieni teatraalisuus kerrontaa vaivaa ja alku on heikointa osa-aluetta, mutta intensiteetti kasvaa mukavasti loppua kohden. Isot pisteet kässäristä nimenomaan roolihahmojen suhteen, sillä tuohon aikaan oli hyvin harvinaista että henkilöillä oli näin monimutkaisia motiiveja suhteissa toisiinsa. 3½

    Reply

Leave a Comment