Collateral

Director
Michael Mann
Runtime
2 h 00 min
Release Date
5 August 2004
Languages
Spanish, English
Country
 United States of America
Genres
Crime, Drama, Thriller

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Collateral oli kyllä hienosti kuvattu ja kaikin puolin tyylikkäästi tehty. Michael Mann on kyllä kuvauksen tyylikkyyden suhteen loistava ja valaistuksen suhteen mestari. Juonikin oli ihan hyvä ja mielestäni vain parani loppua kohden hiensoti, mutta loppuratkaisu tuntui yllättävän vaisulta ja töksältävältä. Ei ainakaan vielä ensi näkemältä noussut vakavaksi listalle menijäksi.
Spini 5.3.2005

Collateral. Hyvä jännäri, mutta ei kykene erottumaan massasta, joten ei listalle.
Tane 7.3.2005

Collateralin katselin tuossa taannoin ja oli hyvä leffa, mutta en usko että siitä sadan joukkoon on…
Puppe 7.3.2005

Collateral on muuten noussut silmissäni arvoon arvaamattomaan. Oon kattonut sen lyhyen ajan sisään nyt pari kertaa ja se vaikuttaa aina vaan paremmalta. Listalle on jo pitäny laittaa ja korkeelle. Michael Mann taitaa todella tyylikkään ja hyvätunnelmaisen ohjauksen.
Spini 18.10.2005

Sekä Pupen, että Spinin listalla, ehkä vähän yllättäen. Mannin neroutta on se, että näin heikoista eväistä on saatu aikaan tyylikäs ja hyvä elokuva. Pieni epäuskottavuus kuitenkin vaivaa koko ajan ja loppuratkasu on hirveydessään suorastaan harvinaista luokkaa. Nostasin edelle (siis kun puhutaan kuitenkin hyvistä elokuvista) ainoastaan Sakaalin (1997 versio), mut tämä ei jää kyllä kauas. Mahtavaa kamerankäyttöä joka tapauksessa. Kunnon käsikirjotuksella Mann vetäis sadan joukkoon varmaan joka kerta.
***  Tipov 16.11.2010

Arvosana nousi hieman, mutta tämän korkeammaksi se ei varmaan kyllä kipua, niin heikko on leffan viimeinen puolituntia. Tämä on sinällään harmi, sillä Mann ohjaa jälleen hienolla otteella losin tummassa yössä. Cruisen roolihahmosta löytyi myös nyt jotain ihan uutta syvyyttä.
***+  Konda 28.5.2013

1 thought on “Collateral”

  1. Nyt on kyllä liian kovia tähtiä annettu Collateralille. Pitkästä aikaa katsoin tämän ja pettymys oli yllättävän suuri. Visuaalisuus on hienoa luokkaa, mutta se onkin ainoa seikka, joka pelastaa tämän leffan sentään keskinkertaiseen luokkaan. Action-leffan juonen ei tarvitse olla täysin uskottava, mutta näin rajusti ei voi vetää överiksi, ilman että tunnelma särkyy. Kokenut ammattitappaja muka liikkuu tuntikausien ajan taksilla, jonka tuulilasi on hajalla, joka on kyttien toimesta jo raportoitu ja todistajien toimesta nähty moneen kertaan. Lisäksi jatkuva pelleily taksikuskin kanssa julkisilla paikoilla on aivan tolkutonta riskinottoa kaverin luonteeseen nähden. Loppu menee aivan hirveäksi juonen osalta, mutta tosiaan kuvallinen tyyli pitää sentään katsomiskokemuksen kohtuullisen viihdyttävänä ja Cruise ja Foxx sopivat kyllä rooleihinsa. 2½

    Reply

Leave a Comment