Django Unchained

Director
Quentin Tarantino
Runtime
2 h 45 min
Release Date
25 December 2012
Languages
English, French, German
Country
 United States of America
Genres
Drama, Western

Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipi

Tarantinon länkkärillä on hyvinkin perustarantiinomainen kaava: hyvää läpänheittoa, väkivaltaa sekä naurettavia verisuihkuja. Kaiken kaikkiaan leffa soljuu mukavasti eteenpäin ja varsinkin elokuvan alku on aika maukasta viihdettä. Loppua kohden taso ehkä hieman laskee, mutta aika hyvin pysyy paketissa melkein 3h leffa. Tarantinon leffoista tutuksi tulleet uber-kuolemat ja macaaberit verisuihkut ei jotenkin toimi tässä pätkässä (jos missään) ja niistä pahasti miinusta. Christoph Waltzin roolisuoritus saksalaisena palkkionmetsästäjänä on elokuvan ehdottomasti parasta antia.
****  Konda 9.1.2013

Tarantino osaa ohjata, siitä ei mihinkään pääse. Ehkä juuri siitä syystä jopa neljän tähden leffakin tuntuu lievältä pettymykseltä. Uskomatonta sinällään, mutta tuntuisi että tuollaisilla taidoilla pitäisi tehdä aina viiden tähden täysosuma.  Kondan mainitsemat verisuihkut todellakin erittäin tökeröjä ja nigger -sanan jatkuva ylenpalttinen viljely ärsyttää välillä. Myös muutamat potentiaalisesti erittäin dramaattiset ja vaikuttavat kohtaukset on hieman vesitetty väkisin vängätyn huumorin varjolla.  Kokonaisuus siis kuitenkin oikein mainio.
****  Tipov 12.1.2013

Tuli katsottua Django Unlimited. Kyllähän päällimmäinen tunne oli pettymys, mutta elokuva on pyörinyt kyllä mielessä ja muutama klassikkokohtaus taas varmasti syntyi. Vaikka olisi huonoin Tarantino, niin huono leffa ei välttämättä ole.

Esim. kättelykohtauksen jännityksen tiivistyminen pikku hiljaa on taattua Tarantinoa. Tosin Inglorious Basterdsissa tämä tapahtuu, jos mahdollista, vielä paremmin kohtauksessa, jossa Landa tenttaa juutalaisia piilottelevaa isäntää.

Waltz tekee kyllä taas hienon suorituksen. Suosikkini on, kun Waltz ja Fox tulevat saluunasta kädet ylhäällä, ja pitäisi selittää miksi tuli ammuttua kylän sheriffi kadulle. Waltzin ilme on jotain aivan uskottamattoman fantastista kun hän kerää ajatuksiaan ennen selitystä. Katsoja ei voi tässä vaiheessa käsittää, miten hän aikoo tilanteesta luikerrella. Ilmeessä on paremmin tietävän itseluottamusta, mutta samalla sen tiedostamista, että kyläläisillä on oikeus kohtuullisen huolelliseen selitykseen, ja saattaapi oma henkinirrikin riippua selityksen onnistumisesta.

Tarantino kierrättää liikaa, esim. Arrideverci ja Michael Parksin (sinänsä hypnoottinen) hymistely uhkaavat jo vesittää alkuperäiset loistokkaat versiot. Täytyy haudutella.
Tane 27.1.2013

Tää oli nyt ehkä huonolla tavalla tarantinomainen… Pitkitettyjä kohtauksia ja uutuutena vielä hidastettuna. Pariin tuntiin tiivistettynä ja hieman harkiten tämä olisi varmasti paljon parempi. Ei todellakaan huono elokuva, mutta kyllä tämä kuitenkin pettymys oli Tanen varoitteluista huolimatta. Ehkä liikaa huumoriakin ängetty mukaan.
***  Puppe 3.2.2013

Djangosta lisätään vielä sen verran, että Waltz veti myös mielestäni aivan liian samanlaisen roolin kuin Basterdsissa… Hiukan ihmetyttää miten Oscar-akatemia on langennut tähän. Hiukan myös ihmetyttää ettenkö löydä mitään hyvää leffasta. Ei se nyt niinkään ole, mutta jotenkin jäi kaivelemaan… Paranisikohan tuo sitten toisella katselulla, jos osaisi ottaa rennomman asenteen.
Puppe 6.2.2013

Tuli tosta Waltzin Inglourious/Django roolien samanlaisuudesta mieleen, että olisiko se tarkoituksenmukaista Tarantinolta? Kyseessähän on molemmissa leffoissa saksalainen, joka metsää valtion laskuun epähaluttuja ihmisiä. Molemmathan on ammatissaan huippuluokkaa ja vois jopa olla että Waltzin roolihahmot ois vuosikymmenten erottamia sukulaisia toisilleen. Basterds roolihahmohan on kylmäverinen juutalaistappaja, mutta jos tätä ajattelee vain natsipuoleen vaatimana ammattina, niin tässä ei mielestäni ole suurta eroa Waltzin Django hahmoon. Eihän hänkään paljon armoa kohteitaan vastaan tunne, hänelle dear or alive on aina dead. Eli molemmat tekevät vain intohimoisesti työtään, mutta se kenelle vaikuttaa mielipiteisiimme näistä roolihahmoista…
Konda 7.2.2013

Loistava Waltz -teoria Kondalta. Pitäiskö lähettää Tarantinolle postia ja tiedustella asiaa? Mieshän nauttii elokuviinsa liittyvistä spekulaatioista. Esim. Reservoir Dogsin nimen alkuperää ei suostu paljastamaan, koska haluaa mieluummin kuulla fanien keksimiä selityksiä asiasta.
Tipov 9.2.2013

Hienoa ohjausta Tarantinolta. Kässärin suhteen tulee sama tunne kuin Inglourious Basterdsissä eli tuntuu jotenkin että Quentin on liian tietoinen omasta maineestaan ja välillä menee pahasti yliyrittämisen ja sitä kautta väkinäisyyden puolelle.
***½  Tipov 29.3.2014

4 thoughts on “Django Unchained”

 1. Toisella katselulla sama fiilis edelleen sisällön suhteen. Aivan liian pitkiä kohtauksia ja kokonaispituudesta olis pitäny napsaista puoli tuntia pois. En myöskään pidä Tarantinosta kameran edessä, vaikka kaveria olikin turvotettu tähän mukavanlaisesti 🙂 Silmää miellytti kuvan lämpimät sävyt ja erittäin hieno taustojen pehmennus AKA bokeh. Muutenkin kuva oli miellyttävällä tavalla pehmeä ja monesti kuvan kirkkaat kohdat oli ylivalotettu jotenkin jännällä tavalla.

  Tässä olikin näköjään käytetty Panavisionin anamorfisia linssejä ja tämän ansiosta taustat näyttivät omaan silmään oikein miellyttäviltä. Normaalit (hyvät) linssit pehmentävät taustan pyöryläisiä muotoja käyttäen ja anamorfisilla linsseillä bokehista tulee soikea pystysuuntainen pitkula, mikä näemmä on vieläkin miellyttävä.

  Arvosana pysyy ***

  Reply
 2. Etukäteisodotuksiin nähden selvä pettymys. Ei voi sanoa että olis ollut roimasti turhia kohtauksia, mutta oli kuitenkin liian pitkä. Vaatii kyllä toisen katsontakerran, kriitikko oli mahtollisesti liian väsynyt näin raskaaseen leffaan.

  Reply
 3. Katoin leffan vasta ekaa kertaa. Ennakko-odotukset olivat vähän turhankin korkeat, mutta ei tämä nyt pettymyskään missään nimessä ollut. Juoni ja eteneminen ovat ihan hyvää kamaa, Tarantinon ohjaus tietenkin laadukasta. Leffan sanailu on paikoin nautinnollisen hyvää. Puoleen väliin saakka olin jopa valmis ylistämään huikeaksi heti ensikatselun perusteella, mutta loppu hieman vesittää kokonaisuutta vaikkaakaan ei sitä onneksi suoranaisesti pilaa.

  Sitten leffan paras anti: huikea Christoph Waltz. Olen kohta valmis nostamaan miehen hyvinkin korkeelle parhaiden näyttelijöiden listalla, sen verta huikee kaveri lähes kaikissa viimeaikaisissa rooleissaan. Jo toinen Tarantinon leffa jossa Waltz kirjaimellisesti omii valkokankaan.
  ***½

  Reply

Leave a Comment