Poster for the movie "Don Juan DeMarco"

Don Juan DeMarco

Director
Jeremy Leven
Runtime
1 h 37 min
Release Date
1 October 1994
Languages
English
Country
 United States of America
Genres
Comedy, Drama, Romance

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Don Juan DeMarco ei valitettavasti nauti juuri minkään näköistä arvostusta oikein missään piireissä. Siitä on hyvin vaikea löytää ylistäviä arvioita. Tätä on meikäläisen vaikea ymmärtää. Tsekkasin tämän juuri ennen listan julkaisua. Oikeastaan koskaan ei näe komediaa ja syvällistä psykologiaa yhdistävää elokuvaa (kuulostaa lähes mahdottomalta yhdistelmältä), mutta tässä oikea sävy löytyy mielestäni täydellisesti. Don Juanin kerronta etenee todella kepeästi ja viihdyttävästi, kuin leikitellen. Jääkö tämän pinnallisen keveyden takia ihmisiltä huomaamatta kuinka syvälle tässä tosiasiassa mennään? Tässä käsitellään ja asetetaan (ja erittäin tyylikkäästi nimenomaan) monia oleellisia psykologisia ja filosofisia kysymyksiä. Esim. “todellisuuden” ja sen tulkitsemisen suhde tulee monella eri tavalla esiin; mitä on reaalimaailma, mitä on fantasiamaailma ja voidaanko niitä täysin edes erottaa toisistaan kun puhutaan ihmisen kokemuksesta ja tunteista (ei siis fyysisistä objekteista sinällään). Paljon muutakin. Dialogi on harvinaisen hienoa. Se on alusta loppuun saakka tietoisen runollista ja nautittavaa, ihan viimeisen päälle hiottua. Pidän tätä ehdottomana täysosumana ja yhdessä Pahan poliisin kanssa aliarvostetuimpana mestariteoksena koskaan.
Tipov 29.1.2013

3 thoughts on “Don Juan DeMarco”

  1. Tätä leffaa tosiaan ei moni tunnu arvostavan. Mielestäni tässä kuitenkin hienolla ja letkeällä humoristisella sävyllä kerrotaan syvällisesti ihmismielen voimasta ja siitä miten “harmittomilla fantasioilla, jos niihin uskoo” pystyy saamaan elämäänsä huomattavan positiivisen vireen, vaikka kaikki ei niin hyvin olisikaan (taikka arki on muuten vain harmaata). Depp ja Brando loistavat rooleissaan ja Deppin aksentti on mielestäni huikaisevan miellytävää kuunneltavaa.
    **** 1/2

    Reply
  2. Jeremy Levenin kässäri on todellakin mahtava. Ohjauksesta puuttuu se viimeinen visuaalinen silaus, mutta erinomaisen oivaltava, hauska ja viihdyttävä leffa on kyseessä. 4½

    Reply

Leave a Comment