3 thoughts on “Eyes Wide Shut”

 1. Tom Cruise ja Nicole Kidman tekevät hienot roolit ja sivuosissa Sydney Pollack ja Rade Serbedzija (naamiokaupan Mr. Milich) onnistuvat mieleenpainuvasti. Klassisen musiikin ja Jocelyn Pookin säveltämän tummasävyisen Scoren yhdistelmä toimii mielettömän hyvin. Stanley Kubrickin viimeiseksi jäänyt elokuva loistaa jokaisella osa-alueella. Tunnelma ja vireystila pysyy alusta loppuun. Huikea leffa!

  *****

  Reply
 2. Muutaman vuoden tauon jälkeen (eli ihan liian pitkä tauko!) Eyes Wide Shut teki huikean vaikutuksen. Täähän on ensimmäinen leffa, joka meni mulla suoraan 100 joukkoon jo ensi katselulla. Kubrickin tyylitaju ja musiikin nerokas käyttö nostavat tunnelman kattoon alusta lähtien, eikä sieltä tarvitse laskeutua koko elokuvan aikana. Yllättävät, painajaismaiset ja unenomaiset juonenkäänteet herättävät enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia. Tarina on äärimmäisen mielenkiintoisesti rakennettu ja sen merkitys jättää runsaasti tulkintamahdollisuuksia. Millä tasolla tämä tarina tapahtuu?
  Kubrick ohjaa nerokkaasti ja huimalla visuaalisella taituruudella. Miehen perfektionismi saavutti tässä huippunsa ja kuvaukset olivat kaikkien aikojen pisimmät elokuvan historiassa eli peräti 15 kuukautta. Stanley kuoli viikon päästä leikkauksen valmistumisesta ja näin huikea elämäntyö päättyi tämän mestariteoksen valmistumiseen. 5

  Reply
 3. Huima ohjaus, mieletön tunnelma ja kiehtova visuaalisuus kuljettelevat tämän unenomaisen tarinan mahtavalla intensiteetillä alusta loppuun. Kidmanin ja Cruisen dynamiikka toimii hienosti. Alla Helsingin Sanomien kriitikon tunnelmat:

  “Uskollinen aviomies osallistuu riitinomaisiin orgioihin. Mestariohjaaja Stanley Kubrickin ura päättyi nolosti draamaan, joka on moralisoiva yksiavioisuuden ylistyslaulu.” ja arvosana *

  Täytyy sanoa, että aika käsittämätön arvostelu ensimmäistä lausetta lukuunottamatta.

  *****

  Reply

Leave a Comment