Fanny och Alexander

Director
Ingmar Bergman
Runtime
3 h 08 min
Release Date
17 December 1982
Languages
English, German, svenska,
Country
 Sweden Germany France
Genres
Fantasy, Drama, Mystery

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Bergmanin uran hienoin ohjaus. Miehen omiin lapsuusmuistoihin pohjaava tarina on kiinnostava kuvaus ruotsalaisen “paremman väen” elintavasta ja sen tuottamista ahdistuksista. Hieman raskas, mutta vaikuttava elokuva.
****  Tipov 23.10.2017

3 thoughts on “Fanny och Alexander”

  1. Tuli paikattua aukko sivistyksessä ja katsottua tämä hieno ja synkkä elokuva. Elokuvanautinto kärsi kolmeen osaan jaetusta katselusta, joten kunnollinen tulkinta tästä vaatii kyllä uusintakatselun.

    *** 1/2

    Reply
  2. Tätä ei kovin usein tule katsottua, mutta kokemus on aina palkitseva. Ihmissuhteiden realistisuus ja hieno ajankuva upeine lavastuksineen ja puvustuksineen (joista molemmista napsahti Oscar) on Bergmanin elokuvan parasta antia. Näyttelijöistä erityisesti Jan Malmsjö on kireänä piispana aivan erinomainen, kuten Tane jo mainitsi. Mies ilmentää vahvasti Bergmanin omaa kokemusta kristillisyydestä, joka oli erittäin negatiivinen.
    Luulin tuottajana toimineen Jörn Donnerin voittaneen (parhaan vieraskielisen elokuvan) Oscarin tästä, mutta säännöt menevätkin niin, että vieraskielisen leffan kohdalla palkinto myönnetään tuotantomaalle, eikä henkilölle, joka sen on tuottanut. Donner kävi kuitenkin gaalassa pystin pokkaamassa. 4

    Reply

Leave a Comment