High Noon

Director
Fred Zinnemann
Runtime
1 h 25 min
Release Date
24 July 1952
Languages
English
Country
 United States of America
Genres
Western

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Todella hyvä musiikki 50-luvun leffaksi, josta sai myös Oscarin. Ihan katsottava leffa, mutta sadan joukkoon, ei, ei. Elokuva eteni reaaliajassa, mikä lienee harvinaista, vai tietääkö joku muita tälläisiä leffoja. Tv-sarjoja turha mainita.
Tane 17.3.2006

Kriitikkojen suuri suosikki on todellakin erittäin hienosti tehty elokuva. Tarina kerrotaan realistisesti ja liikoja koukeroita yrittämättä. Tuloksena ytimekäs, tyylikäs ja vaikuttava elämys, joka kestää lukuisia katselukertoja.
****  Tipov 2.11.2010

Todella klassinen länkkäri. Ikä näkyy erityisesti äänimaailmassa. Näyttelijätyö Gary Cooperin johdolla on kuitenkin melko realistista ja simppeli tarina on onnistuttu tekemään viihdyttävälä tavalla.
***  Tipov 10.9.2013

1 thought on “High Noon”

  1. High Noon tehtiin pienellä budjetilla ja tiukan kuvausaikataulun vuoksi siinä käytettiin kuvakäsikirjoitusta, joka ei tuohon aikaan ollut kovin yleistä. Se näkyy tyylikkäänä kamerankäyttönä ja myös hyvänä leikkauksena. Tässä ei ole mitään ylimääräistä. Ja mielenkiintoinen pointti on tuo mistä Tanekin mainitsi eli tarina etenee alusta lähtien reaaliajassa.
    Jännitettä kasvatetaan hienosti ja tarinan pohja ylpeydestä, kunniantunnosta ja ihmisluonteen raadollisuudesta on ajatonta tavaraa. Onneksi John Wayne kieltäytyi pääroolista, koska Carl Foremanin kässäri symboloi liian selvästi tuon ajan kommunistivainoja ja Hollywoodin musta lista-käytäntöjä, joita Wayne kovasti kannatti. Gary Cooper tekee hylättynä sheriffinä elämänsä roolin, riuhtomatta liikoja ja antamalla tunnelman nousta tarinan pohjalta. 4

    Reply

Leave a Comment