Juha

Director
Nyrki Tapiovaara
Runtime
1 h 41 min
Release Date
24 January 1937
Languages
suomi
Country
 Finland
Genres
Drama

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Nyrki Tapiovaaran kohdalla nostetaan usein esiin Varastettu kuolema, mutta miehen esikoisohjaus Juha on mielestäni selvästi vahvempi ja tasapainoisempi työ. Juhani Ahon kirjoittamaan kolmiodraamaan on tarttunut myöhemmin hienolla tavalla myös Aki Kaurismäki. Tapiovaaran versio on ohjaukselliselta näkemykseltään ja tunnelmaltaan paljon aikaansa edellä. Tämä on jopa lähellä kansainvälistä kärkitasoa kun puhutaan 30-luvun elokuvasta. Toki karkeita kulmia löytyy ja teknisellä puolella on muutamia outoja ongelmia muunmuassa äänisynkassa. Leffassa on kuitenkin sydän mukana ja erityisesti Irma Seikkula tekee Marjan roolissa hyvää työtä.
**½  Tipov 29.5.2020

1 thought on “Juha”

  1. Tämäkin tuli katseltua uudestaan hyvin nopeasti, sillä kyseessä on kotimaisen leffahistorian yksi tärkeimmistä elokuvista. Aikakauteen suhteutettuna mikään kotimainen teos ei ole päässyt näin lähelle kansainvälistä kärkeä. Tämä on itselläni 30-luvun listalla top-vitosessa, ilman minkäänlaista kotiinpäin vetämistä. Tietystä nuhjuisuudesta huolimatta tarina kulkee realistisen oloisesti ja näyttelijätyö pyrkii aitoon ilmaisuun (mikä oli tuohon aikaan varsinkin Suomessa täysin poikkeuksellista).
    Todella harmi, että ohjaaja Tapiovaara kaatui talvisodassa vain 28-vuotiaana. Mies olisi taatusti saanut aikaan vielä monta hienoa elokuvaa. 3

    Reply

Leave a Comment