Lawrence of Arabia

Director
David Lean
Runtime
3 h 36 min
Release Date
10 December 1962
Languages
Turkish, Arabic, English
Country
 United Kingdom United States of America
Genres
Adventure, Drama, History, War

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Töllöstä tuli jokunen aika sitten David Leanin vuonna 1962 ohjaama legendaarinen Lawrence of Arabia. En ollut kyseistä tekelettä vielä koskaan ennen nähnyt (ainakaan kokonaan, joku pätkä noin 10 vuoden takaa muistuu mieleen). Olipahan elämys! Vaikka leffassa käytännössä vain vaelletaan aavikolla, niin se oli tunnelmaltaan ja kuvaukseltaan aivan uskomaton. Tuollaista tunnelmaa ei vain kertakaikkiaan nykyisiin leffoihin saada!! (ainakin siltä se tuntuu) Kulttuurin kuvaus aavikkokansojen elämästä ja tavoista oli myös aivan loistelias ja roolisuoritukset päähenkilöillä suorastaan fantastisia. Leffa ei esitetty laajakuvaversiona, mikä varmaan juuri tässä tapauksessa oli erityinen vääryys, sillä maisemakuvaus oli todella merkittävässä roolissa. Nytkin se tosin jäi jo mieleeni suorastaan lumoavan hienona. Veikkaan, että kun näen sen kunnon varsiona, niin ylistystä löytyy vielä lisää. Menee listalle ja TODELLA korkealle listalleni!!!

Tipi ehti jo eilen aiheesta keskusteltuamme köhistä, että se ei voinu edes kattoo leffaa loppuun asti. En käsitä! Siis tunnelmaa täydellisempi leffassa on vain sen käsittämättömän huikea kokonaisuus, joka koostuu jo aiemmin mainitsemistani loisteliaista rooleista, kuvauksesta ja huikeista maisemista yhdistettynä paikallisiin kulttuureihin.

Suosittelen, että katsotte joskus ajatuksella ilman muuta uudelleen ja jos ette ole nähneet niin KATSOKAA!!

Tulipa ylistettyä, mutta aiheesta.
Spini 25.5.2005

Hyvä Spini: Tekele on todellakin oikea sana kuvaamaan Arabian Lawrencea. Samat kommentit ku muihin vastaaviin klassikoihin: vanhentunut, nuiva, mitäänsanomaton.
Tipi 25.5.2005

4 thoughts on “Lawrence of Arabia”

 1. On tää hieno. Ei ihme että sellaiset ohjaajat kun Steven Spielberg ja Michael Mann pitävät David Leania suurena esikuvanaan. Näissä joissakin vanhoisa klassikoissa vaan on sellaista ytyä että ei tahdo nykyajan leffoista löytyä ei sitten millään. Kuvaus, musiikki, ympäristö ja huikeat roolisuoritukset. Kaikki aivan täydellisyyttä hipovaa. Vankka sijoitus listallani 20 joukossa pysyy.
  *****

  Reply
 2. Oman aikansa supersankarielokuva. Peter O’Toole Lawrencen roolissa tekee kyllä hyvän ja mielenkiintoisen roolin, mutta hahmo on mielestäni hyvin epäuskottava. Kuvaus ja musiikki ovat kestäneet aikaa hyvin. Tämä kuvattiin 70-millin filmille, jota Tarantino, Anderson ja Nolan ovat olleet tuomassa takaisin muotiin.

  Pitkähän tämä on kuin nälkävuosi ja Netflix ehti jopa poistamaan tämän valikoimastaan, kun se oli vielä kesken katselun, mutta onneksi hyllystä löytyi myös DVD 🙂

  ***

  Reply
 3. David Lean on mammuttimaisten spektaakkelien erikoismies. Arabian Lawrence on sikäli mielenkiintoinen tarina, että päähenkilöstä on tehty monisärmäinen hahmo, joskaan ei kovin uskottava, kuten Puppe jo mainitsi. Maisemat ovat tyylikkäitä, vaikka kameratyöskentely on vanhanaikaista, eikä ota ympäristöstä läheskään kaikkea irti. Sisällössä on kiinnostavia elementtejä, mutta kokonaisuus ei tarinallisesti rakennu erityisen jouhevaksi. Anthony Quinn on mukavan rouhean oloinen arabisheikki. 2½

  Reply
 4. Kyllä tässä jotain viehätystä on, koska taas tuli Lawrence katsottua, kolmen ja puolen tunnin mitasta huolimatta. David Leanin ohjauksessa on vanhan ajan meininki, sekä hyvässä että pahassa. Ehkä olen paremmin alkanut nähdä noita Spinin hehkuttamia hyviä puolia viime aikoina. 3

  Reply

Leave a Comment