Poster for the movie ""

Mr. Turner

Director
Mike Leigh
Runtime
2 h 29 min
Release Date
15 May 2014
Languages
English
Country
 United Kingdom
Genres
History, Drama

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Timothy Spall tekee hyvän roolin 1800-luvulla vaikuttaneena erikoisena taidemaalarina. Herra Turnerin henkilökuvaa rakennetaan huolella ja vähän turhan pitkäksi tämä on jäänyt, vaikka tyylikäs leffa on kyseessä. Ohjaaja Mike Leigh on muuten tunnettu erikoisista metodeistaan. Hän ei esimerkiksi anna näyttelijöille aluksi käsikirjoitusta ollenkaan, vaan hahmot ja tilanteet luodaan pikku hiljaa improvisaation, keskustelujen ja kokeilujen kautta siltä pohjalta, jonka Leigh on alustavasti hahmotellut tarinaa varten. Kyllä tässäkin leffassa huomasi, että kohtaukset eivät rakennu ihan perinteisen muotin mukaisesti ja erilaista toteutusta on aina mukava nähdä, vaikka se ei ihan nappiin aina osuisikaan.
**½  Tipov 4.8.2015

3 thoughts on “Mr. Turner

  1. Mr. Turner oli kyllä positiivinen yllätys. Pitkästä kestosta ja näennäisestä sisälmättömyydestä huolimatta leffa maistui todella makealle. Suuri kiitos siitä menee varmasti juuri Timothy Spallille, joka onnistuu erinomaisesti J.M.W. Turnerina. Visuaalisesti tässä oli kyllä muutamia todella upeita kohtauksia, joiden värimaailmaa meikän ylihinnoiteltu televisio toisti maukkaasti. Harmi, että oma taidehistorian tietämys on olematonta, sillä sitä kautta leffaan olisi tullut varmasti lisää syvyyttä.
    ***½

  2. Olinpas antanut matalat tähdet ensikatselulla. Tempo on hyvin verkkainen, mutta ajankuva on hienosti onnistunut (Myös näyttelijävalintojen suhteen eli käytetyt kasvot sopivat tuohon aikaan, mikä on erittäin tärkeää.). Turnerista luotu mörisevä ja hapan henkilökuva on hyvin mielenkiintoista ihmiskuvausta, sillä tässä ei todellakaan pyritä näyttämään kuinka päähenkilö “kasvaa ihmisenä”. Tän tyyppistä lähästymistapaa toivoisi enemmäkin näkevänsä. Maalaustaiteen innoittama kuvaus on häikäisevän kaunista. Dick Pope (The Reflecting Skin) tekee täydellistä ja välillä suorastaan uskomatonta jälkeä. Sen sijaan riitasointuisen ja päällekäyvän ääniraidan suhteen olisin lähtenyt hieman toiseen suuntaan. 3½

Leave a Comment