Poster for the movie ""

Sophie’s Choice

Director
Alan J. Pakula
Runtime
2 h 31 min
Release Date
8 December 1982
Languages
Czech, English, French, German, Polish, Russian
Country
 United Kingdom United States of America
Genres
Drama, Romance

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Kevin Kline tekee debyyttinsä Alan J. Pakulan parhaimmistoon kuuluvassa draamassa. Hyvin poika suoriutuukin näytellessään räiskyvän pariskunnan miesroolin. Naisroolin vetäisee mukavasti (Oscarin arvoisesti) Meryl Streep.

Sophie (Streep) on puolalainen keskitysleirin kauhuja kokenut nainen, joka on päätynyt yhteen räiskyvän Nathanin kanssa New Yorkiin. Aloitteleva kirjailija Stingo (Peter MacNicol, joka tuli tunnetuksi Ally McBealin Biscuitina/Pullana) muuttaa pariskunnan naapuriin ja pääsee/joutuu osaksi heidän elämäänsä.

Elokuvan heikoimpia osa-alueita on kuvaus/valaisu, joka on ylikirkasta ja latteaa TV-tyyliä ja pistää Klinen hikoilemaan jatkuvasti. Järkyttävää kyllä, kaiken takana on Néstor Almendros, joka kuvasi mm. Malickin Days of Heavenin. Vielä karmeampaa on, että kaveri sai tästä elokuvasta Oscar-ehdokkuuden (voitto meni Gandhille, häviäjissä mm. E.T. ja Das Boot).

Hyvin kirjoitetut hahmot ja näyttelijäsuoritukset pitävät mielenkiinnon yllä ja elokuva on varsin toimiva kokonaisuus.
***  Puppe 17.1.2017

2 thoughts on “Sophie’s Choice”

  1. Almendrosin kuvaus on tosiaan pettymys, joka varmasti johtuu pääosin ohjaaja Pakulan perustyylistä, joka on yleensäkin enemmän kirjallinen kuin elokuvallinen. Tässäkin olisi voinut takaumia käyttää paljon laveammin, varsinkin alkupuolella, jossa juoni etenee melkein pelkästään dialogin varassa. Naispäähenkilön keskitysleirikokemuksissa on vahvaa draaman tuntua, mutta hieman tuntuu että niistäkin jää ohjauksen takia paras terä piiloon. Kiinnostava tarina toki ja sen varassa perusasiat toimivat. 2½

    Reply
  2. Siis tämä niin nousee minun TOP 100 listalla ylöspäin! Minusta leffa on tavallaan kaksi erilaista kokonaisuutta, ihan niinkuin päähenkilön elämäkin on kuin kahdesta eri todellisuudesta koostuva. Alku on keveämpää settiä, mutta viitteitä annetaan jatkuvasti siitä, että taustalla on jotain synkkää. Päähenkilöiden käytös ja tuhoavat ihmissuhteet saavat täydellisen selityksen kun traagiset taustat tulevat ilmi. Tarina on niin hyytävä että siinä ei paljon kuvauksen puutteet menoa haittaa. Ja Meryl on uskomaton roolissaan, ihan täydellistä. Nyt on semmonen juttu että on ihan pakko antaa 5 tähteä. Gotta love it.

    Reply

Leave a Comment