Poster for the movie ""

The House That Jack Built

Director
Lars von Trier
Runtime
2 h 32 min
Release Date
4 October 2018
Languages
English, German, Italian
Country
 Denmark France Germany Sweden
Genres
Drama, Horror, Crime, Thriller

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Von Trieriltä jälleen kiinnostava ja persoonallinen elokuva. Matt Dillon on itselleen epätyypillisessä roolissa (mutta onnistuneesti ilman muuta) sarjamurhaajana, joka kertoo tarinaansa tavalla, joka saa epäilemään kertojan rehellisyyttä ja tapahtumien todenperäisyyttä. Sinällään loppuun kalutusta aiheesta saa edelleen hyviä elokuvia, jos tekijällä on omaperäistä näkemystä. Tässä se jälleen nähdään. Toisaalta tässä puhutaan myös taiteesta yleisemmässä merkityksessä, ei pelkästään väkivaltaan liittyen. Teki kyllä vaikutuksen meikäläiseen.
***½  Tipov 9.10.2019

4 thoughts on “The House That Jack Built”

 1. Meikään tää ei kyllä oikein iskenyt. Alussa mielenkiinto pysyi yllä, mutta jatkuva, omaan silmään tarpeeton väkivalta ruudulla puudutti pahasti. Toisaalta tekijän tuntien tämä on ehkä ollutkin tarkoitus. Loppu oli sitten taas ihan onnistunut.
  **½

  Reply
 2. Lars Von Trierin leffa seuraa sarjamurhaajaa 12 vuoden ajan ja pyrkii näyttämään psykopaatin mielenmaisemaa. Leffan näkökulma on häiritsevän poikkeava. Tässä yritetään todella valottaa tuomitsematta murhamiehen päänsisäistä maailmaa. Pakko antaa siitä hieman plussaa, vaikka leffa tuntuukin aika häiriintyneeltä.

  Matt Dillon tekee kelpo duunia pääroolissa, vaikka ei ehkä ihan pystykään kannattelemaan hieman ylipitkää elokuvaa. Kokonaisuutena kuitenkin mielenkiintoinen tapaus.

  ***

  Reply
 3. Maittoi entistä paremmin uusintakatselussa. Von Trierin lähestymistapa herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia ja tämä on yleensä meikäläiselle mieleen. Tässä on melkoinen miksaus kulttuurisia vaikutteita (Danten Helvetti, William Blaken maalaustaide, roomalainen eepikko Vergilius) ja ne sekoittuvat kiehtovaksi tutkielmaksi taiteen tehtävästä, ihmisen ja luonnon suhteesta sekä tietysti myös psykopaattisen murhaajan mielenmaisemasta. Viimeksi mainittu teema ei siis missään nimessä ole ainoa taso, jota tarina käsittelee. Monet visuaaliset ratkaisut ja leikkaukset ovat myös hyvin kiintoisia.
  Von Trier on sanonut, että yrittää tehdä “puuttuvia elokuvia” eli sellaisia leffoja joita kukaan muu ei tee. Siinä mies onnistuu kerta toisensa jälkeen ja miehen originellia tyyliä täytyy arvostaa erittäin suuresti. 4

  Reply
 4. Von Trier on siirtynyt shokeeraamaan ja tekemään vastenmielisiä elokuvia Haneken ja Pasolinin tyyliin. Tämä jää häiritsevästi pyörimään päähän, joten jossakin se onnistuu. Tarkistan 20 vuoden päästä. Dancer in the Dark on maannut hyllyssä 15 vuotta, joten sen joutunee kohta kärsimään. Loistoleffa. Tälle kuitenkin nyt **

  Reply

Leave a Comment