Tuntematon sotilas

Director
Aku Louhimies
Runtime
3 h 00 min
Release Date
27 October 2017
Languages
suomi
Country
 Iceland Finland Belgium
Genres
Drama, War

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on parhaita kotimaisia elokuvia kautta aikojen. Elokuvan nähtyään ei ainakaan tarvitse enää miettiä kannattiko tästä klassikosta tehdä kolmatta versiota. Ehdottomasti kannatti!
Eero Aho on suvereeni Rokka ja tekee mahtavan roolisuorituksen. Jussi Vatanen Koskelana, Hannes Suominen Vanhalana ja Johannes Holopainen Kariluotona onnistuvat myös oikein hyvin rooleissaan. Pienistä rooleista pyyhkeitä Robinille ja plussaa Pirkka-Pekka Peteliukselle.
Lasse Enersenin musiikki on hienosti onnistunut ja Mika Orasmaan kuvaus varsin tyylikästä. Louhimiehen ohjaus toimii alusta loppuun kuin Rokan konepistooli konsanaan.
Ilon, surun ja jännityksen keskellä on aimo annos huumoria, joka sai ainakin meikäläisen hytkymään leffateatterin penkillä yhtenään.
Huima elokuva, joka kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa isolta screeniltä!
****  Puppe 29.10.2017

9 thoughts on “Tuntematon sotilas”

 1. Vihdoinkin tuli se Linnan tekstin arvoinen elokuvaversio Tuntemattomasta! Olen kyllä iloinen että kolme versiota on tehty, sillä siitä näkee konkreettisesti kuinka valtava merkitys ohjauksella on elokuvia tehtäessä. Kaikki kolme versiota ovat tunnelmaltaan täysin erilaisia. Laine lähti teatraaliselle veijarilinjalle (jossa on ehdottomasti omat legendaariset hetkensä), Mollberg kenties liiankin kovana vastareaktiona typisti näyttelijäilmaisun jo epärealistisen minimalistiseksi (onnistui kyllä sodan järjettömyyden ja julmuuden ilmentäjänä), Louhimies onnistui löytämään tyylillisesti sopusuhtaisen, teknisesti toimivan ja sisällöllisesti uskottavan ilmaisun. Pidän kyllä kaikista versioista jollain tavalla, mutta tämä on selvästi paras.

  Pupen mainitsemat neljä pääroolia ovat todellakin nappisuorituksia. Kamerateknisesti tämä on erittäin onnistunut teos ja tunnelma on kiitettävän realistinen. Hieman jäi harmittamaan Lehdon roolin kutistaminen lähes olemattomaksi (näyttelijävalinta ehkä kyseenalainen sekin), mutta rajauksia on tietysti tehtävä, kun pituutta on muutenkin paljon. Mannerheimin ja Hitlerin veljeily arkistopätkässä oli rohkea veto Louhimieheltä tähän ja arvostan tätä elettä todella paljon. Totuus esiin juhlavuoden kunniaksi.

  Nousee kaikkien aikojen kotimaiseen kärkiviisikkoon ja lunastaa vihdoin Louhimieheen kohdistuneet odotukset myös pitkän elokuvan saralla. 4

  Reply
 2. Vankka elokuva, josta kelpuutetaan kaikkien aikojen tuntemattomaan Vanhala, Rokka, Sarastie ja Hietanen. Koskela, Kariluoto ja Lehto otetaan Mollbergin versiosta ja Riitaoja ja Lammio Laineelta.

  Erittäin kovaa näyttelijätyötä Eero Aholta, mutta kyllähän Hirviniemi osaa näytellä aivan erinomaisesti. Esimerkiksi Veruskan lähennellessä, Hirviniemen ilmeet on fantastiset. Jätkät oli muuten oikeasti kännissä kiljukohtauksessa ja ihan aitoa oksennusta on. Kuulin tämän jälken päin ja ehdinkin jo ihmetellä, että olipas elokuvahistorian parasta känninäyttelemistä. 4

  Reply
 3. Tätikin ehti vielä katsomaan Tuntemattoman teatterissa, ja onneksi kävi. Toimiihan tämä toki 40 tuuman ruudultakin, mutta aina parempi elämys katsoa kaunista Suomea isolta kankaalta. Ja kaiken kaikkiaan, olihan tämä komeinta kotimaista katsottavaa pitkään aikaan, tai ehkä ikinä

  Joo Eero Aho oli kyllä ihan huikea, sen tajusi jo ensimmäisistä repliikeistä että nyt tuli napakymppi roolituksessa. Wau. Hannes Suominen on toinen joka toimi huikean hyvin.

  Kohtauksista sairaankuljetuksen päätyminen ammutuksi, ja siitä ojan pohjalle,meni kyllä ihon alle. Huhuh…kamala oli katsoa ne tapahtumat, mutta todella hienosti tehty oli.

  Viittä tähteä en lähde antamaan koska jotenkin alussa ei tarinan kerronta ollut vitosen arvoista, liikkuminen rintaman ja kotiolojen välillä olisi voinut soljua paremmin. Ja pari roolia olisin vaihtanut. Mutta hei, ei ole montaa kotimaista joka saa tällaisia tähtiä minulta.

  4,5

  Reply
 4. Tanen aloittamaan Tuntematon All Star -ketjuun omat valinnat:

  Rokka: Reino Tolvanen (1955). Aho on kyllä Louhimiehen versiossa myös todella hyvä. Kaikki Rokat ovat olleet tyyliltään hyvin erilaisia kaikissa versioissa. Tolvanen mielestäni vetää ristiriitaisen luonteen parhaiten laidasta laitaan, vaikka lievästi teatteripohjalta kyllä.

  Koskela: Jussi Vatanen (2017). Ikä ja olemus ratkaisevat, vaikka Mollen versiossa Risto Tuorila on erinomainen myös.

  Hietanen: Aku Hirviniemi (2017). Todella iso positiivinen yllätys.

  Vanhala: Hannes Suominen (2017). Laineen versiossa Leo Riuttu vetää vanhalla teatterityylillä kyllä hyvin myös.

  Lehto: Pauli Poranen (1985). Olemus täydellinen, muutamassa kohtaa ylinäyttelyä, mutta silti paras vaikka Åke Lindman Laineen versiossa on omalla tavallaan legendaarinen.

  Kariluoto: Johannes Holopainen (2017). Ylivoimaisen luonnollinen.

  Lammio: Samuel Vauramo (2017). Realistisin ja uskottavin tulkinta. Jussi Jurkka Laineen versiossa on klassinen kusipää, mutta ajan tyylin vähän yli vedettynä.

  Sarastie: Tauno Palo (1955). Palolta todella hieno suoritus. Arvovaltainen, inhimillinen, mutta samalla vahvan arvokas tulkinta.

  Lahtinen: Veikko Sinisalo (1955). Mies jäi tyylillisesti tähän rooliin kiinni koko loppu-uransa ajaksi, mutta jäi sillä historiaan.

  Määttä: Pentti Siimes (1955).

  Rahikainen: Andrei Alen (2017).

  Riitaoja: Hannu Kivinen (1985). Olemus ratkaisee.

  Reply
 5. Kansainvälinen versio, josta on leikattu 50 minuuttia pois, oli hämmästyttävän heikko esitys. Järkyttävää kuinka paljon leikkaus tosiaan vaikuttaa katsomiskokemukseen, sillä nyt koko ensimmäinen puolisko tuntui tarkoituksettomalta kohtausjonolta, jossa ei ole mitään tunnetta, eikä hahmoihin pääse ollenkaan sisään. Antaisin tälle versiolle arvosanaksi 2½, sillä loppupuoli toimi sentään hieman paremmin.
  Katsoin parin päivän päästä vastapainoksi alkuperäisversion ja sehän toimii upeasti. Kerronnan rytmi on oikea, kohtaukset hengittävät ja tunnelataus kasvaa hienosti. Kaikkien aikojen toiseksi paras kotimainen leffa omalla listallani. 4

  Reply
 6. Positiivinen yllätys, en todellakaan uskaltanut odottaa mitään, vaikka käytännössä kaikki tätä onkin kehuneet. Eniten pelkäsin Rokan roolia, mutta Aho hoiti suorituksen erinomaisesti maaliin.
  ***½

  Reply
 7. Nostan vielä puolikkaalla arvosanaa. Mestariteos, joka ei paljon toivomisen varaa jätä. Alun pelon ja epävarmuuden jälkeinen uho ja nousujohteinen tunnelma kääntyy vaikuttavalla tavalla ruumiskasojen reunustamaksi pakomatkaksi ja tappion karvaaksi kalkiksi. Ihmiskuvauksen ja toiminnan suhde on erittäin hyvässä tasapainossa. Upea, kansainvälisen tason sotaleffa. 4½

  Reply

Leave a Comment