Vertigo

Director
Alfred Hitchcock
Runtime
2 h 08 min
Release Date
28 May 1958
Languages
English
Country
 United States of America
Genres
Crime, Drama, Mystery, Romance, Thriller

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Sight & Soundin joka kymmenes vuosi järjestettävä kriitikkoäänestys on kenties se kaikkein arvovaltaisin parhaan elokuvan valintaprosessi. Uusin äänestys (2012) nosti, Citizen Kanen pitkän valtakauden jälkeen, ykköseksi Vertigon. Tämä on suuri sääli, sillä itselläni tämä ei mahdu edes 50-luvun top-10 listalle. Jonkinasteista kömpelöä viihdyttävyyttä tässä ikääntyneessä trillerissä toki on, mutta sekä juoni että tekninen toteutus ovat niin täynnä reikiä, että ei voi kuin ihmetellä tämän klassikon nauttimaa suosiota.
**  Tipov 28.1.2016

1 thought on “Vertigo”

  1. Katsoin nyt restauroidun version, jossa värimaailma oli saatu sytytettyä hienolla tavalla uudestaan eloon. Se paransi leffan yleisilmettä huomattavasti (tosin on myös väitetty, että Hitchcock ei alunperin tarkoittanut värejä näin täyteläiseen muotoon). Sen sijaan juonen kömpelyydet ja epäuskottavuudet ovat edelleen tallella.
    Monet kriitikot ihailevat Vertigoa siksi, että sen on katsottu ilmentävän monella tavalla Hitchcockin omia pakkomielteitä ja psykologisia ongelmia. Tämä on toki mielenkiintoista tietyltä kantilta katsottuna, mutta leffan arvostusta sinällään ei pitäisi mielestäni tästä syystä nostaa. Vertigossa on hyviä elementtejä, mutta paljon siinä on myös ongelmia, erityisesti tarinan sulavuuden näkökulmasta.
    Maailman parhaan elokuvan titteliä Vertigo ei missään nimessä ansaitse. 2½

    Reply

Leave a Comment