Vals Im Bashir

Vals Im Bashir

Director
Ari Folman
Runtime
1 h 30 min
Release Date
4 June 2008
Languages
Hebrew, Arabic, German, English
Country
 Germany France Israel
Genres
Animation, Documentary, History, War

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Vals Im Bashir oli todella erikoinen tapaus, animoitu dokumentti hebreaksi. Pätkässä israelin sotilaat muistelevat vuoden 1983 tapahtumia libanonin sodassa ja nää haastattelut ja ne muistelot on siis todellakin animoidussa muodossa. Olin alkuun aika skeptinen, vaikka tää oli saanutkin varsin hyviä arvosteluja, mutta kyllähän tää toimi. Ekan katselukerran jälkeen uskaltaa antaa *** ½, mutta jotenkin semmoinen tunne et tää saattaa nostaa tähditystään jatkossa.
***½  Konda 20.2.2010

Sanat Israelilainen, animoitu ja dokumentti ei herätä välttämättä mitään suuria tuntemuksia, mut oli ihan hyvä elämys kyllä. Nyt on kriitikkolistan top-30 koluttu melkein kokonaan läpi. Kyl sieltä pari kattomisen arvosta juttua vielä löyty eli kannatti tulla, kuten Kinnunen sanois.
***  Tipov 31.8.2010

Täytyy nostaa taas puolikkaalla arvosanaa. Tämä luo melkeinpä uuden lajityypin elokuvan historiaan: animoitu fiktiivinen dokumentti. Erittäin vaikuttava teos.
****  Tipov 17.3.2014

2 thoughts on “Vals Im Bashir”

  1. Upea saavutus Ari Folmanilta. Ja kerrankin piirretyn elokuvan ensisijainen kohdeyleisö on aikuinen väestö. Noin 3 000 piirrosta oli pohjana animaatiolle, joka tavoittaa yllättävästä muodostaan huolimatta sodan todellisuuden uskottavalla ja hyvin inhimillisellä tavalla. Varmasti osin siksi että hahmojen kommentit ja tarinat perustuvat tositapahtumiin, mutta koko juttu on hienosti rakennettu äänisuunnittelua myöten. Arvostus tätä leffaa kohtaan on noussut jatkuvasti. 4½

  2. Todella hieno elokuva! Erittäin hieno ja tyylikäs, vaikkakin yksinkertainen animaatio miellyttää silmää. Max Richterin kaunis musiikki on selvästi toiminut innoituksena Hans Zimmerin sävellyksille Inceptionissa ja Interstellarissa.

    Pari äänileikkausta ja pari käsikirjoituksellista kohtaa sodasta veivät hetkellisesti pois elokuvan maailmasta, mutta muuten todella hieno, tiivis ja intensiivinen kokemus!

    ****

Leave a Comment