2 thoughts on “American History X”

  1. Joskus tämä oli jopa listaleffa. Nyt arvosana tippuu uudesta katselusta taas puolikkaalla. Onhan tässä laadukkaitakin elementtejä, mutta todella moneen kertaan kuvattua ajatusmaailmaa ja jotenkin tusinatavaraa. Nyt en ymmärrä miksi olen joskus niin paljon tähtiä antanut.
    ***

    Reply
  2. Rasismista kertova tarina on perustaltaan erittäin ansiokas. Päähenkilö Derek Vinyardin (Ed Norton) suulla tuodaan esiin harvinaisen suorasukaisesti myös järkiperäisiä epäkohtia, joita maahanmuuttoon liittyy. Toisaalta natsistiseen ideologiaan liittyvä kiihkomielisyys, vähäjärkisyys ja epäloogisuus saa vastapainoksi oman osansa.
    Nortonin roolisuoritus on uskomattoman hyvä ja erityisesti raateleva perheriitakohtaus on mielettömän sykähdyttävä armottomassa realismin tunnussaan (I´m so sorry Doris… he`s gone…) . Myös vankilajaksot ja keskustelu äidin (erinomainen Beverly “Christmas Vacation” D`Angelo) kanssa menee ytimiin asti. Toisaalta lopun opettavaisuushöpinä menee liian alleviivaavaksi ja olisikin ehdottoman tarpeellista nähdä joskus ohjaaja Tony Kayen oma leikkausversio leffasta. Hän nimittäin oli täysin tyytymätön tähän versioon (hänen alkuperäinen leikkauksensa oli 18 minuuttia lyhyempi) ja yritti saada nimensä pois ohjaajan crediteistä. Kun ajattelee kuinka hienosti tämä on tehty, tuntuu hieman oudolta, mutta Kaye on erikoinen persoona ja kärsi ilmeisesti mielenterveysongelmista tuohon(kin) aikaan. Nortonin osallistuminen leikkaukseen myös ärsytti häntä, koska tämä oli tuputtanut runsaasti ideoitaan jo kuvausten aikana. Saa nähdä tuleeko tästä ikinä ohjaajan versiota nähtäville, mutta siinä olisi ilmeisesti ollut vielä rajumpaa kielenkäyttöä ja vähemmän sovittelevia elementtejä tarjolla. 4½

    Reply

Leave a Comment