Chelovek s kino-apparatom

Director
Dziga Vertov
Runtime
1 h 08 min
Release Date
8 January 1929
Languages
Silent
Country
 Russia
Genres
Drama, Documentary

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Man with a Movie Camera on Dziga Vertovin uraa uurtava dokumentti suurkaupungin elämästä. Kamera tallentaa kekseliäästi monia ison kaupungin ilmiöitä, ihmisten liikettä, tehtaiden toimintaa ja niin edelleen. Rytmi on nopeaa ja leikkaus tehokasta. Aikakauteensa nähden Vertovin tyyli on harvinaisen kehittynyt. Ongelmaksi nousee sisältö ja varsinaisen punaisen langan puuttuminen.
**  Tipov 19.12.2016

1 thought on “Chelovek s kino-apparatom”

  1. Dziga Vertovin kokeellinen elokuva oli aikanaan (1929) merkittävä tapaus sikäli, että se asetti selkeästi esille kysymyksen siitä, mikä on elokuvataiteen ominaisin piirre. Vertov pyrkii käyttämään kerrontaan pelkkää kuvallista ilmaisua, tehden pesäeron teatteriperinteen mukanaan tuomaan näyttelijäkeskeisyyteen ja dialogin käyttöön sekä toisaalta kirjallisen perinteen vaalimaan tarinallisuuteen.
    Itse elokuva ei ole kokonaisuutena kovin onnistunut, vaikka onkin hyvin mielenkiintoinen monella tavalla, sisältäen paljon tuohon aikaan uusia tyylillisiä kokeiluja, kuten nopeutuksia, hidastuksia, vinoja kamerakulmia ja niin edelleen. Sisällön puute ja rakenteen köyhyys ovat mielestäni selkeitä puutteita ja leffan luomat tunnelmat jäävät irrallisen oloisiksi.
    Täytyy myös muistaa, että jo tuohon aikaan löytyi muitakin ohjaajia, jotka tekivät tyylillisiä kokeiluja. Siinä mielessä pitäisin elokuvan nykyään nauttimaa arvostusta hieman liioiteltuna, vaikka on selvää että teos kuuluu omalta osaltaan elokuvahistoriaan. 2

    Reply

Leave a Comment