Doctor Strange

Director
Scott Derrickson
Runtime
1 h 55 min
Release Date
25 October 2016
Languages
English
Country
 United States of America
Genres
Action, Adventure, Fantasy, Science Fiction

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Bum, peli avattu ja ensimmäinen elokuva-arvosteluni, olkaa hyvät. Kohteena Scott Derrickson ja Doctor Strange. Ai niin kuin kuka teippi-Derrickin poika? Ehkä tämän jälkeen ei tarvitse enää kysyä.

Marvelin uusimman toiminnallisen sci-fi -elokuvan ohjannut ja käsikirjoittanut Derrickson lyö läpi ja vauhdikkaasti. Taianomaisen maailman kokonaisuudessa yhdistyy Matrix ja Inception (jotka loistavia elokuvia kumpikin) ja sarkastisen epämukavasta sarkastisen mukavaan iskevä huumori, jota päähenkilö Dr. Stephen Strangea näyttelevä Benedict Cumberbatch (tunnetaan jatkossa omassa termistössäni nimellä “uppopaistettu kurkku”) heittelee samaan tyyliin kuin hahmonsa sarjassa Uusi Sherlock.

Doctor Strangessa on paljon käsien heiluttelua, mutta ei turhaan. Käden taitonsa menettänyt kirurgi saa nimittäin onnettomien raajojensa viuhtomisella aikaan sellaisia maagisia ulottuvuuksia, että ohjaus pysyy hyvissä hyppysissä. Elokuva pitää mielenkiintonsa taistelukohtauksineen, levitaatiorevittelyineen ja kauniin visuaalisine maailmoineen alusta loppuun saakka. Voikin siis sanoa, että elokuvaa oli 3D-versiona nimenomaan ilo katsella; kuva toisensa jälkeen ei äänimaailmasta ollut enää edes muistoa. Toki filmissä on juonikin, mutta sehän on usein vain sivuseikka, kun puhutaan action-pläjäyksestä.

Näyttelijöiden parhaimmistoa edustivat kaljupäinen Tilda Swinton ja smokey eyes -meikattu Mads Mikkelsen, joihin voi rakastua elokuvan edetessä yhä uudelleen ja uudelleen. Heitäkin oli ilo katsella (ja muinaista näyttelevän Swintonin repliikkejä myös ilo kuunnella).

Outo Tohtori ei voi tuottaa Marvelin sankarista ja sankarittarista pitäville pettymystä ja saattaa saada jopa niitä inhoavat (tai tietämättömät, joihin allekirjoittanut lukeutuu) kääntämään päänsä. Toisaalta, itsehän en pysty vertaamaan elokuvaa todelliseen sarjakuvaan, että ehkä huutelen turhia. Nähkää, kokekaa ja päättäkää te.
****  Tupla-Uu

3 thoughts on “Doctor Strange”

 1. Marvel-hahmot jyristävät raivokkaasti mahtipontisessa supersankarimätössä, josta löytyy henkisiä oppeja, itämaista viisautta ja tietenkin järjetön määrä taistelukohtauksia, jotka vesittävät sekavaksi käyvän juonirakennelman viimeistään puolivälin jälkeen. Tavallaan tämä on aika kunnianhimoinen yritys, mutta palaset eivät missään nimessä pysy ohjaajan käsissä loppuun saakka. 2

  Reply
 2. Tri Outo on keskivertoa parempi Marvel-leffa. Tohtoria esittävän Benedict Cumberbatchin heitot osuvat melko hyvällä sihdillä maaliin ja mies onkin leffan parasta antia ehdottomasti. Supersankarileffojen akilleen kantapää on jatkuvat mättökohtaukset ja niin myös tässä. Mukavaa viihdettä tämä silti ehdottomasti oli.

  Tuli muuten käytyä kattomassa tämä Finnkinon uudessa Scape-salissa. Jalkatilaa oli reilusti ja penkki oli muutenkin normaalia isompi ja mukavampi. Kehutun uuden laserprojektorin piti olla normaalia kirkkaampi, mutta omasta mielestäni 3D näytti yhtä suttuiselta ja turhalta kuin aiemminkin.
  ***

  Reply
 3. No joo…Tässä leffassa oli kyllä vähä liikaa kaikkea mulle. Ensimmäiset 30 minuttia oli leffan parhaat minsat, sitten lähti turhan korkeisiin sfääreihin sekä juoni että toteutus. Minulla tämä leffa oli ensimmäinen kosketus Dr. Strangeen, eli en pysty yhtään arvioimaan tekikö elokuva oikeutta sarjakuvalle.

  Roolitukset oli kyllä menneet ihan nappiin, ihan huippu kaarti kasassa. Ja huumori toimi, sekä sopi kokonaisuuteen ihan ok. Liian naama rutussa tätä leffaa ei varmaan ollut tarkoituskaan katsoa.

  Onhan se hienoa että nykyään voi tekniikan avulla tehdä melkein mitä vaan upeita juttuja valkokankaalle, mutta nyt täytyy todeta että sometimes less is more…

  2,5

  Reply

Leave a Comment