Fanny och Alexander

Director
Ingmar Bergman
Runtime
3 h 08 min
Release Date
17 December 1982
Languages
English, German, svenska,
Country
 Sweden Germany France
Genres
Fantasy, Drama, Mystery

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Bergmanin uran hienoin ohjaus. Miehen omiin lapsuusmuistoihin pohjaava tarina on kiinnostava kuvaus ruotsalaisen “paremman väen” elintavasta ja sen tuottamista ahdistuksista. Hieman raskas, mutta vaikuttava elokuva.
****  Tipov 23.10.2017

4 thoughts on “Fanny och Alexander”

 1. Tuli paikattua aukko sivistyksessä ja katsottua tämä hieno ja synkkä elokuva. Elokuvanautinto kärsi kolmeen osaan jaetusta katselusta, joten kunnollinen tulkinta tästä vaatii kyllä uusintakatselun.

  *** 1/2

  Reply
 2. Tätä ei kovin usein tule katsottua, mutta kokemus on aina palkitseva. Ihmissuhteiden realistisuus ja hieno ajankuva upeine lavastuksineen ja puvustuksineen (joista molemmista napsahti Oscar) on Bergmanin elokuvan parasta antia. Näyttelijöistä erityisesti Jan Malmsjö on kireänä piispana aivan erinomainen, kuten Tane jo mainitsi. Mies ilmentää vahvasti Bergmanin omaa kokemusta kristillisyydestä, joka oli erittäin negatiivinen.
  Luulin tuottajana toimineen Jörn Donnerin voittaneen (parhaan vieraskielisen elokuvan) Oscarin tästä, mutta säännöt menevätkin niin, että vieraskielisen leffan kohdalla palkinto myönnetään tuotantomaalle, eikä henkilölle, joka sen on tuottanut. Donner kävi kuitenkin gaalassa pystin pokkaamassa. 4

  Reply
 3. Katsoin nyt 312 minsaa pitkän neliosaisen tv-sarjaversion (siitä leikattu leffaversio on 188 minsaa) ja tarina laveni entisestään, nimenomaan hyvässä mielessä. Tarinan unenomaiset elementit ja teatterielämän merkitys perheelle nousevat tässä selvemmin esiin ja mukana on muutama todella väkevä kohtaus, jotka leffaversiosta puuttuvat. Laajan henkilögallerian keskinäiset suhteet syventyvät myös entisestään uusien kohtausten myötä.
  Alun joulujuhlaa olisi ehkä hieman voinut leikata lyhyemmäksi, samoin myöhemmin pari staattista dialogikohtausta olisi joutanut karsia pois, mutta kyllä tämä tarinallisessa mielessä on jopa hieman vaikuttavampi näin pitkänä. Final Cutia ei ikävä kyllä ikinä nähdä, kun Bergman on jo poistunut muille maille, mutta tämä hänen päätyönsä on kyllä todella hieno ja omaperäinen elokuva. 4½

  Reply

Leave a Comment