Poster for the movie "Lolita"

Lolita

Director
Stanley Kubrick
Runtime
2 h 33 min
Release Date
13 June 1962
Languages
English
Country
 United Kingdom United States of America
Genres
Drama, Romance

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Tääkin tuli tsekkailtua vasta toiseen kertaan. Käsikirjoitus sai Oscarin, mutta mielestäni leffassa oli liikaa tiivistystä ja toisaalta Humbertin ja Lolitan suhde jäi liiankin salatuksi katsojalta. Myös samaa vikaa Lyndonin kanssa siinä mielessä et näyttelijät ei nouse mitenkään loistoonsa. Musiikki oli aikalaisekseen varsin kelpoa. Ainoastaan kahdessa kohtauksessa oli valtavaa tuomionpäivän trumbone -settiä, josta päästäänkin seuraavaan Kubrickiin eli Spartacukseen… Paths of Glory tarvis myöskin tarkistaa.
***+  Puppe 22.2.2011

2 thoughts on “Lolita”

  1. Kubrickin ohjaaminen ei vielä ole hioutunut tässä kohdilleen, vaan ajalle tyypillisesti suurimmaksi osaksi vedetään yli. Valaisu on myöskin hyvin televisiomainen ja kuva valjun valoisa. Kässäri on leffan vahvimpia puolia ja Peter Sellersillä on hetkensä. James Masonin tuskailut ovat toisinaan myös viihdyttävää katsottavaa ja Sue Lyonin esittämässä Lolitassa on toki viatonta, naivia herkkyyttä. Mutta epätasaista kaiken kaikkiaan koko näyttelijäkaartilta.

    ***

    Reply
  2. Lolitassa on vahva ja räjähdysherkkä asetelma, mutta voisi sanoa, että aihe tuli Kubrickille käsittelyyn noin 10 vuotta liian aikaisin. Miehen ohjauksellinen näkemys ei tässä vielä juuri erotu massasta ja sekä kameratyö että leikkaus ovat pitkälti tuon ajan perussettiä. Kuten Puppe mainitsi, näyttelijät vetävät teatraalisella linjalla (erityisesti Mason) ja kässärin hyppelehtivä rakenne ei toimi täysin sulavasti. Tietyt kohtaukset toimivat silti ihan mukavasti ja aihe pitää jännitettä yllä, joten kyllä tämä ihan kelvollinen katseltava kritiikistä huolimatta on. 2½

    Reply

Leave a Comment