Lumière!

Director
Louis Lumière, Auguste Lumière, Thierry Frémaux
Runtime
1 h 30 min
Release Date
25 January 2017
Languages
French
Country
 France
Genres
Documentary

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Cannesin festivaalijohtaja Thierry Fremaux on tehnyt valtavan kulttuuriteon luomalla Lumieren veljesten yhtiön kuvaamista pätkistä elokuvan, jossa Fremaux itse käy läpi Lumierien tuotantoa aihepiireittäin ja kertoilee samalla omia osuvia huomioitaan niistä.

Historian siipien havina on hyvin voimakasta kun tätä katselee. Elokuva syntyi näistä 50 sekuntia kestävistä otoksista (sen ajan kelat olivat tuon pituisia), joissa kuvataan pääasiassa ihmisten arkista elämää. Pelkästä tallennuksesta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan ohjauksellinen panos näkyy heti ensi hetkistä alkaen.  Myös rajauksen ja kompositon suunnittelu oli yllättävän kypsää, mitä tosin varmaan selittää miesten maalaustaiteen tuntemus.

Elokuvan historiasta kiinnostuneille aivan ehdoton juttu. Nyt uusikin polvi voi nähdä kuinka seitsemäs taide heräsi henkiin ja otti ensi askeleitaan. Mahtava homma että tällainen teos on saatu eetteriin!
***½  Tipov 11.10.2017

3 thoughts on “Lumière!”

  1. Lueskelinkin tästä ja tämä herätti kyllä mielenkiintoni, mutta samalla pohdinnan mahtaako tämä toimia, kun ilmeisen paljon veljesten pätkäleffoja tähän on kasattu yhteen. Pitää siis katsastaa!

    Reply
  2. Toimii ilman muuta. Ja nimenomaan Fremauxin ohjauksen ansiosta. Hän on siis järjestänyt nämä minileffat temaattisten aiheiden mukaan ja asiantuntevan kertojaäänen avulla tässä käydään samalla läpi elokuvahistorian ensivuosien syntytarina. Jotkut puristit ei ehkä hyväksy tällaista ratkaisua, kun taustalla soi vielä musiikkiakin, mutta omasta mielestä ehdottomasti oikea ratkaisu, jonka ansiosta huomaa monia sellaisia asioita, jotka olisivat muuten menneet ohi.

    Reply

Leave a Comment