Midnight Express

Director
Alan Parker
Runtime
2 h 01 min
Release Date
6 October 1978
Languages
English, Malti, French
Country
 United States of America
Genres
Crime, Drama

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Kuten jotkut teistä ovat huomauttaneetkin, niin tämä oli päässyt valumaan listallani aivan liian alas.
Aivan loistava leffa. Nousee 30 joukkoon. Kässäri ei voi tämän parempi olla (Oliver Stonen käsialaa tämäkin). Erittäin tiivis ja hyvä rytmi koko ajan ja paljon vahvoja tunteita laidasta laitaan. Alun tullikohtaus on sydämensykkeineen aivan huikea jännityksen nostattaja.
Musiikkipuolikin pelaa nappiin ja näyttelijät onnistuvat kautta linjan loistavasti, John Hurt erityisesti, mutta tietysti myös Brad Davis. Pienemmistä rooleista Paolo Bonacellin Rifki ja Paul Smithin “Turkish bastard” Hamidou ovat todella hyviä. Täytyy ihmetellä miten Davis ei urallaan saanut toista merkittävää roolia aikaiseksi.
Tosielämän Billy Hayes on myöhemmin pahoitellut sitä kuinka tämä leffa on vahingoittanut turkkilaisten ihmisten mainetta. Toisaalta hän sanoo, että vankilaolot olivat todellisuudessakin hyvin lähellä sitä kuinka ne leffassa esitetään.
Oikea Hamidou muuten ammuttiin pian Billyn pakenemisen jälkeen erään entisen vangin toimesta.
*****  Tipov 14.7.2013

Katoin tän meidän Istanbulin reissun oppaaksi ja aika nappiinhan pojat Turkkia tässä kuvaa 🙂 Erittäin hyvä leffa siis.
****  Konda 26.4.2014

5 thoughts on “Midnight Express”

  1. Keskiyön pikajuna on aina vahva elämys. Upeita hahmoja, karuja kohtaloita ja äärimmäisiä tunnetiloja. Ehkä Parkerin ohjauksesta se viimeinen visuaalinen silaus puuttuu, mutta onhan tämä hieno leffa. Asianajaja Yesil on muuten ulkonäöltään niin luihun ja epäluottettavan näköinen kuin kuvitella saattaa. Hieno castaus. Tosin en tiedä mitä turkkilaiset on mieltä, kun tosiaan maan keskeiset edustajat on tässä Rifki, Hamidou ja Yesil. Siinä riittää turkkilaisia luonnekuvia ulkomaan markkinoita varten. 🙂 4½

    Reply
  2. Brad Davisiltä todellä kovan luokan roolisuoritus. Mieshän menehtyi jo 41-vuotiaana, joten ehkä joku suurrooli jäi tekemättä. Tyypit erinomaisia ja tiivis tunnelma pysyy koko elokuvan läpi. Viiden tähden leffoja ei ole liiaksi ja nostan tämän viiteen. *****

    Reply
  3. Davisin varhainen kuolema oli jäänyt jostain syystä itseltäni pimentoon. Aids tosiaan koitui miehen kohtaloksi, vaikka oman käden kautta lopulta menikin. Ikävä homma.

    Reply

Leave a Comment