Poster for the movie "Napoleon"

Napoleon

Director
Abel Gance
Runtime
5 h 32 min
Release Date
7 April 1927
Languages
French
Country
 France
Genres
Drama, History

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Abel Gancen huikea mestariteos on elokuvahistorian huomattavimpia saavutuksia. Kamera- ja leikkaustekniikat ovat kymmeniä vuosia aikaansa edellä ja yhdessä vahvan tarinan kanssa ne luovat tähän klassikkoon ainutlaatuisen tunnelman. Albert Dieudonnen tulkinta Napoleonin tinkimättömästä luonteesta on mahtavaa katseltavaa. Useassa hienossa kohtauksessa mies hiljentää arvostelijansa pistävällä tuijotuksellaan ja osoittaa arvovaltansa sanomatta sanaakaan.  Mykäleffan vahvuudet tulevat muutenkin jatkuvasti esiin ja kerronta vetää hienosti elokuvan pituudesta huolimatta. Napoleonin poikkeuksellinen persoona alkaa toden teolla kiinnostaa kun tämän on nähnyt.
****  Tipov 6.12.2015

2 thoughts on “Napoleon”

 1. Oon nyt kolme kertaa katsonut Napoleonin ja täytyy sanoa että kyseessä on yksi vaikuttavimmista leffoista mitä olen koskaan nähnyt. Aikakauteen suhteutettuna sanoisin että tämä on uskomattomin saavutus koko elokuvan historiassa. (Aikaisemmat kerrat tsiigasin Carmine Coppolan säveltämillä musiikeilla, mutta nyt DVD-julkaisun myötä Carl Davisin scorella ja molemmat kyllä toimivat oikein hyvin eli siitä ei ole homma kiinni.) Kuvallisen ilmaisun kekseliäisyys, leikkaustekniikat ja kamerankäyttö inspiroivat enemmän kuin juuri mikään edes viime vuosien parhaista teoksista. Abel Gancen työ on elokuvailmaisullisen nerouden ilmentymä. Myös pääosaa vetävän Albert Dieudonnen suoritusta ei voi riittävästi ylistää. Miehen hahmo piirtää äärimmäisen kiinnostavan tulkinnan Napoleonin poikkeuksellisen lujasta ja järkähtämättömästä luonteesta, joka oli nähtävillä jo lapsesta lähtien. Tarina seuraa Napoleonin elämän värikkäitä vaiheita ilmeisesti hyvin totuudenmukaisesti, joten tämä on myös mainiota historian oppiläksyä kaiken muun hyvän ohella. Melkein kuuden tunnin kestosta huolimatta tämä monumentaalinen teos pitää otteessaan erinomaisesti loppuun asti. Keskivaiheilla hieman ehkä olisi leikkuria voinut käyttää tiukemmin, mutta siitä nyt tuskin viitsii edes mainita kun tällaisesta mestariteoksesta on kysymys. 4½

  Reply
 2. Eittämättä tämä viisi-ja-puolituntinen teos on monellakin tapaa mielenkiintoinen. Abel Gance todellakaann ei paljon mallia muilta katsellut, kun kehitteli mielettömiä kuvaustekniikoita elokuvaansa. Visuaalisuus on hyvinkin mielenkiintoista ja tosiaan myös Napoleonia esittävä Albert Dieudonne on roolissaan mahtava.

  Katselukokemusta heikensi hieman kuuteen yömyöhäiseen sessioon jakautunut katselusessio, joten varmasti tämä olisi hyvä katsella joskus hieman nopeammalla temmolla läpi.

  Yhtä kaikki teos kyllä kuuluu erottamattomasti elokuvahistoriaan ja on varmasti 2001: A Space Odysseyn ohella kaikkien aikojen mullistavimpia ja aikaansa edellä olevia elokuvia.

  *** 1/2

  Reply

Leave a Comment