Oktyabr

Director
Sergei M. Eisenstein, Grigori Aleksandrov
Runtime
1 h 34 min
Release Date
20 January 1928
Languages
Silent, Russian
Country
 Russia
Genres
Documentary, Drama

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Sergei Eisensteinin järjestyksessä kolmas elokuva on sisällöltään paatoksellinen kuvaus lokakuun vallankumouksesta, joka oli alkusysäys Neuvostoliiton syntyyn. Peittelemätöntä propagandaa viljelevä tarina on kerrottu hämmästyttävän nopealla leikkausrytmillä, joka oli tuohon aikaan täysin ennennäkemätöntä. Kamerakulmien käyttö, hektinen rytmi ja symbolinen (montaasitekniikaksi nimetty) kuvakieli on niin väkevää, että se tekee väkisinkin vaikutuksen sisällöstä huolimatta.
**½  Tipov 10.11.2017

2 thoughts on “Oktyabr”

  1. Khihihihhiiii… taitaa olla venäläinen palvelin. 🙂 Tässä ei ole yhtä ainutta dokumenttielokuvan piirrettä. Mutta teknisesti tosiaan hyvin kiinnostava tapaus. Eisenstein oli leikkauksen suhteen sitä mieltä, että ei pidä pyrkiä ensisijaisesti sulavuuteen, kuten yleensä tehdään, vaan psykologiseen vaikuttavuuteen, ikään kuin luomalla kuvasarjoja, jotka sytyttävät mielleyhtymiä katsojassa. Erittäin kiinnostava ajatus nykypäivänäkin.
    Sergeiltä jäi valitettavasti monta projektia kesken, koska neuvostojohto, joka siis tuohon aikaan tilasi elokuvat ohjaajilta, muutti vähän väliä mieltään eri kysymyksistä ja Eisenstein joutui useasti keskeyttämään projektin, jonka kässäri oli laadittu “vanhentuneiden” näkökantojen mukaan. Että näin venäjänmaalla…

    Reply

Leave a Comment