Orlando

Director
Sally Potter
Runtime
1 h 34 min
Release Date
11 December 1992
Languages
English
Country
 France Italy Netherlands Russia United Kingdom
Genres
Romance, Drama, Fantasy

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Hyvin omaperäinen ja kuvallisesti tyylikäs elokuva naisohjaaja Sally Potterilta. Tilda Swinton sopii androgyynin olemuksensa puolesta hienosti pääosaan ja Tildahan on loistava näyttelijä kaikin puolin. Juonen kehittymistä oli hieman vaikea seurata ensikatselulla, mutta kyseessä onkin hyvin poikkeuksellinen tarina, jossa vuosisadat vaihtuvat lennosta toiseksi ja päähenkilön sukupuolikin muuttuu matkan varrella. Lavastus ja puvustus on viimeisen päälle tehtyä ja leffan tunnelma oli erikoisuudessaan kiehtova. Vaatii uusintakatselun suhteellisen nopeasti.
***½  Tipov 1.3.2020

2 thoughts on “Orlando”

  1. Tämä oli tosiaan hieman erikoinen, mutta mielenkiintoinen ja hyvä elokuva. Väsyneenä katsottuna ei tosiaan ihan täysin kärryillä pysynyt, mutta Potterin ohjaus ja elokuvan rytmi toimivat hyvin Swintonin hoitaessa loput.

    ***

    Reply
  2. Uusintakatselu aiheutti aika saman fiiliksen kuin eka kertakin. Vuosisatojen halki juoksevassa rakenteessa (leffa perustuu Virginia Woolfin tekstiin) on sekä vahvuutensa että heikkoutensa. Naisen asema yhteiskunnassa on tarinan kantava teema, mutta elokuvallisuus edellä mennään hyvin vahvasti ja erilaisen onnistunut teos ehdottomasti kyseessä. 3½

    Reply

Leave a Comment