Poster for the movie "Papillon"

Papillon

Director
Franklin J. Schaffner
Runtime
2 h 31 min
Release Date
16 December 1973
Languages
English, Spanish
Country
 United States of America
Genres
Crime, Drama

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Steve McQueen ja Dustin Hoffman tekevät ikimuistoiset roolit. Henri Charrieren loistavaan kirjaan pohjautuva tarina on yksinkertaisesti mahtava ja vaikka ohjauksen puolesta pieniä ongelmia siellä täällä onkin (esim. intiaanikylä-jakso jää niin lyhyeksi ja pintapuoliseksi että se olisi ollut parempi jättää kokonaan pois), niin upea elokuvahan tämä on kaikin puolin. Papillonin periksiantamaton luonne on jo suorastaan käsite.
****½  Tipov 9.12.2015

6 thoughts on “Papillon”

 1. Papillon on arvostelun kannalta hieman pohdintaa herättävä tapaus, koska leffassa on selkeitä ongelmia. Schaffnerin ohjauksessa ja Jerry Goldsmithin musiikin käytössä on paikoin pientä vanhahtavuutta, mutta toisaalta tunnelma on kerta kaikkiaan fantastinen, samoin pääosasuoritukset ja käsikirjoitus (Dalton Trumbo ja Lorenzo Semple) on huippuluokkaa. Nostan nyt kuitenkin arvosanan takaisin vitoseen. Charrieren romaanin lukeneena tiedän että paljon kiinnostavaa kamaa on jätetty myös pois, mutta kirjoittajien tekemät valinnat toimivat ja korostavat Papillonin poikkeuksellisen sitkeää luonnetta ja hänen ystävyyttään Degan kanssa. 5

  (Joku tuntemanton tanskalainen ohjaaja on muuten tehnyt uusintaversion Papillonista ja sen pitäisi tulla ensi syksynä teattereihin. Tarina on niin mahtava, että uusi näkökulma on paikallaan, mutta täytyy vain toivoa että panostus on ollut riittävän kovaa sekä sisällön että rahoituksen suhteen.)

  Reply
 2. Papillonilla tosiaan vain kolme arvostelua?? Kyllähän Tane ainakin on tämän nähnyt useamman kerran ja varmaan moni muukin?

  Reply
 3. Oho! Puuttuu näemmä omakin arviointi. Listaltahan tämä luonnollisesti löytyy ja on aina löytynytkin 🙂 Huikea mestariteos, vaikka kirjan suurena fanina täytyykin sanoa, että liikaa on sisältöä siitä karsittu.
  *****

  Reply
 4. Arvioni sahaavat hieman edestakaisin, mutta näin se joskus on. Ei tälle ihan täyttä vitosta kuitenkaan kärsi antaa, koska hieman noita ajan kalvamia karkeita kulmia tästä teknisesti löytyy. Sen sijaan Hoffmanin ja McQueenin kuolemattomia roolisuorituksia ja mahtavaa kemiaa ei voi ikinä liiaksi kehua. Papillonin viskikurkkuiset loppuspiikit ovat itselleni jopa Brandon ja Syltyn parhaimpiin mörinöihin verrattavia ikonisia hetkiä elokuvan historiassa. Kyllä tämä aina mahtavan fiiliksen antaa. 4½

  Reply
 5. Tää on jäänyt arvostelematta. Uusintaversio tuoreessa muistissa ja on se erikoista, että periaatteessa samoilla kohtauksilla on saatu aivan karmeaa kuraa aikaan. Alkuperäinen on totaalinen klassikko ja allekirjoitan siitä kirjoitetut ylistykset. *****

  Reply
 6. Onhan tämä todellinen klassikko ja hieno elokuva, vaikka täydellisyydestä jääkin hieman uupumaan. Tipin mainitsema intiaanikyläjakso oli kokonaan pyyhkiytynyt mielestäni ja tosiaan jotenkin ei oikein istu leffaan. Hoffmanin ja McQueenin yhteispeli kyllä pelaa saumattomasti ja miehet tekevät huimat roolit.

  **** 1/2

  Reply

Leave a Comment