Room 237

Director
Rodney Ascher
Runtime
1 h 42 min
Release Date
23 January 2012
Languages
English
Country
 United States of America
Genres
Documentary

Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipi

Hohto elokuvan fanit ovat keränneet tähän “dokkariin” tulkintojaan Kubrickin mestariteoksen sisälleen kätkemistä viesteistä ja symboliikasta. Aika raskashan tää oli katsoa, varsinkin kun suurin osa tulkinnoista oli melko kaukaa haettuja. Leon Vitali joka toimi Stanleyn henkilökohtaisena avustajan Hohdon kuvauksissa, sanoikin että 70-80% Room 237:sta on ihan hevonpaskaa. Oma “suosikkini” näistä on ehdottomasti kaveri, joka väittää että Kubrick oli mukana lavastamassa Apollo 11 lennon “kuusta” ottamia kuvia. Ja koska Kubrick ei tietenkään voinut kertoa asiasta kenellekään, teki hän Hohdon, jotta hän pystyi ripottelemaan pieni vihjeitä ympäri elokuvaa tekemästään huijauksesta. Joopa joo ja niinpä niin.
**+  Konda 7.6.2013

En nyt oikein tiedä minkä arvosanan tämmöiselle laittaisi. Mielenkiintoisia ajatuksia nämä pääosin höyrypäiset teoriat kyllä herättävät. Mikä on tulkintaa ja mikä ylitulkintaa? Tämä on ikuisuuskysymys kirjallisuuden tutkimuksessa ja varmasti myös elokuvissa. Periaatteessahan mikä tahansa sana tai esine voidaan liittää viittaamaan satoihin eri tapahtumiin tai merkityksiin, jos vain tulkitsijan mielikuvitus riittää.
Huvittavimpia oli kaveri joka päätteli Kubrickin vihjanneen elokuvallaan natsien juutalaisvainoihin, koska Jackyboy käytti saksalaista kirjoituskonetta ja Dannyn paidassa oli numero 42, joka siis viittaa vuoteen 1942, jolloin juutalaisten sortotoimia suunniteltiin.
Höyrähtänyt nainen puolestaan näki seinällä olevassa (ihan tavallista laskettelijaa esittävässä) julisteessa Minotauroksen ja päätelmöi siitä että elokuva kertoo siis tästä Minotauroksesta. Lisäpontta väitteelle toi arvio, että Jackyboyn ilmeet ovat tietoisesti Minotaurosmaisia.
Sen sijaan rutattu punainen volkkari (kirjassa ollut perheen auto) voisi hyvinkin olla Kubrickin laittama symboli sille, että hän on rutannut Kingin kirjan ja tehnyt oman näkemyksensä mukaisen version tarinasta.
Symbolien kanssa painiskelu on kiintoisa ja loputon suo.
**  Tipov 20.6.2013

Katoin tuon Room 237 myös. Alku oli erittäin mielenkiintoinen, mutta en ihan loppuun asti kestänyt, siksi höyrypäisiksi kävi haastateltavien ajatukset. En millään nähnyt Kubrickin päätä pilvissä, enkä hotellinjohtajan stondista, joka muotoutuu paperitollukasta, vaikka kuinka hidastuksella kelailin (tulkinnan mukaan Kubrickin vitsi). Mielenkiintoisinta oli, kun samoja kohtauksia kelailtiin ja huomioitiin erilaisia yksityiskohtia, joita ei aiemmin ollut huomannut. Eihän niiden tulkinnoissa juuri päätä eikä häntää ollut, mutta kyllähän se on mielenkiintoista huomata minkä merkkistä leivinjauhetta tämän huippuklassikon kuvissa näkyy.

Parasta oli nähdä Jack lietsomassa itseään raivoihin, kun olivat alkamassa kuvaamaan kohtausta, missä riehuu kirveen kanssa ja pyrkii kylpyhuoneeseen. Enemmän olis kaivannut tällaista kuvaa. Samoin oli hienoa huomata, että vaikka sivuston nimi on leffafriikki, niin ihan tuolle tasolle yksityiskohtien tarkasrelussa ei kukaan meistä yllä
0 tähteä  Tane 27.6.2013

Leave a Comment