3 thoughts on “The Gold Rush”

 1. Mykkäelokuvien kruunamaton kingi ja mielestäni Chaplinin uran kiistaton huipputeos. Hieno tarina ja kylmä tulee olohuoneeseen melkein kesähelteelläkin tätä katsoessa. Onnistuneet huumoriheitot Chaplinin nerokkaaseen tyyliin toimivat erinomaisesti, mutta tarina on myös syvällisempi kuin monessa hänen muussa leffassaan. Huikea kokonaisuus, jolle 5 tähteä on multa itsestään selvyys.
  *****

  Reply
 2. Pitäis nähdä tästä se alkuperäinen, puhdas mykkäversio, koska itselläni oleva dvd/bluray -tuplajulkaisu sisältää surkeus vieköön vain Chaplinin jälkikäteen tekemän version, jossa hän on omalla kertojaäänellään korvannut epäonnistuneesti vanhat kunnon teksti-planssit. Chaplinin ylinokkela ja päälleliimatun oloinen kertojäääni vesittää mielestäni leffan fiiliksen. Pitää yrittää jostain hankkia ihan originaali, sillä sen näkemisestä on tosi pitkä aika, mutta olen varma että pidän siitä enemmän.

  Reply
 3. Sainpa lopultakin kaivettua alkuperäisen version (The Chaplin Collection dvd-julkaisu, josta löytyy loistavasti molemmat versiot). Mykkäelokuvan ehdottomia helmiä ja Chaplinia parhaimmillaan (vaikka The Kid säväyttää vielä enemmän tunnepuolella). Kultaryntäyksestä otetut valokuvat innoittivat Chaplinin aikanaan tekemään tämän elokuvan ja niiden henki on hienosti saatu siirrettyä lavasteisiin ja ilmapiiriin, huumorin välityksellä tietenkin. Alkuperäisversio toimii mielestäni selvästi paremmin kuin “modernisoitu” kertojaääni-versio (näissä on myös leikkauksessa eroja). Hieno tarina ja paljon hauskoja kohtauksia. Musapuoli menettelee, mutta on hieman tasapaksua pimputtelua välillä. 3½

  Reply

Leave a Comment