8 thoughts on “Il buono, il brutto, il cattivo”

 1. Leonen kuvakieli ja elokuvallinen ilmaisu on parhaimmillaan juuri tässä elokuvassa. Kamerakulmien valinnat, leikkaus, tunnelman luominen… absoluuttista tajunnan räjäyttävää dynamiittia. Tarina on simppeli, mutta riittävä ja kaikki päähahmot piirtyvät vahvasti esiin. Lee Van Cleef (ne silmät!) ja Eli Wallach tekevät uransa ikimuistoisimmat roolit ja Itäpuun jäyhä ilmeettömyys toimii sekin loistavasti Blondien hahmossa. Morriconen musiikki on tietenkin legendaarista ja se on ihan oma lukunsa vielä kaiken muun hyvän päälle. Ainoa pieni miinus huulisynkasta, jonka pienet ongelmat johtuvat italialaisesta tyylistä äänittää kaikki dialogi puhtaaksi vasta studiossa jälkitöinä.

  Karmea onnettomuus on tietysti se, että ainostaan jälkikäteen (Leonen jo kuoltua) restauroitu, pidennetty ja raiskattu versio on saatavilla dvd:nä. Kammottava jälkidubbaus ja lahjaton leikkaustaito pilaa fiiliksen kaikissa lisätyissä kohtauksissa ja jos katsoja ei ole tietoinen mistä on kysymys, niin varmasti vaikuttaa negatiivisesti arvosanaan. Alun perin Leone kyllä teki leffansa miltei kolmituntiseksi, mutta ei tässä nimenomaisessa muodossa kuin se nyt on saatavilla. Sitä versiota ei ole olemassakaan, joten paras versio on tuo lyhempi muoto, joka aikanaan teattereita kiersi. 5

  Reply
 2. Se on kyllä järkyttävää, ettei kunnon versiota tahdo millään tulla. Mulla taisi joskus olla joku ulkomaalainen DVD-versio ilman tekstejä, mutta se ei teknisesti ollut kummoinen. Kuva oli vähän niin ja näin. Ääniraitakin taisi olla 2.1 ja kun uusi DVD teksteillä ja 5.1:llä ilmestyi, oli se pakko vaihtaa… Taisi olla virhe.

  Reply
 3. Pakko se on vielä tulla. Se on julkaisijoiden velvollisuus leffahistorian suurteosta kohtaan, vaikka taloudellista hyötyä ei tuliskaan. Täs on muuten aika jykevät arvosanat annettu kun on 6 arviointia ja kaikilta maksimitähdet! Hyvä maku friikellä:) Pistäkääs Orno ja Ingrid ainakin tähditys, jos ette arviota jaksa vääntää. Varmaan ootte kuitenkin nähneet leffan…

  Reply
 4. On kyllä uskomatonta miten se extended version on koskaan päässyt markkinoille, niin surkeita on ne lisäkohtaukset laadultaan, varsinkin sen järkyttävän ääninäyttelyn osalta. Eikö siellä todellakaan yhtään elokuva-alan ammattihenkilöä ollu paikalla, joka olisi iskenyt stoppia tällaiselle roskalla?

  Tänä vuonnahan tulee 50-vuotta julkaisusta, joten olisko tässä pieni toive että juhlavuoden kunniaksi tästä saatais kunnon versio.

  Reply
 5. Ihan ei nouse minun listalla kärkeen, mutta onhan tämä leffa taidetta monella, monella tapaa. Tunnelmat etenkin äärimmäisen taitavasti luotu. Olisi mielenkiintoista kuulla kuinka monesti olette tämän katsoneet, ja kestääkö leffan lumo aina vaan?

  4,5

  Reply
 6. Arvioisin että 10-15 katselukertaa on itsellä takana ja lumo sen kuin paranee vaan! Kameran ja musiikin käyttö on niin uskomattoman taitavaa, että ihailevia huokauksia pääsee jatkuvasti kun tätä katselee. Lopun hautausmaakohtaus on upeimpia yksittäisiä kohtauksia mitä olen koskaan nähnyt. En kyllästy koskaan.

  Reply
 7. Samoilla linjoilla katselukertojen määrässä kuin Tipi. Viimeksi tietysti Ennion keikan jälkeen (vai oliko ennen?) marraskuussa. Kestää useat katselut toden totta ja suoraan sanoen pelkästään näitä kommentteja lukiessa rupes polttelemaan kattoo leffa uudestaan. Viimeinen 45 minsaa lienee elokuvahistorian paras, ainakaan muuta yhtä onnistunutta loppua leffalle ei nyt tule mieleen.

  Reply

Leave a Comment