The Tree of Life

Director
Terrence Malick
Runtime
2 h 19 min
Release Date
27 May 2011
Languages
French, English
Country
 United States of America
Genres
Drama, Fantasy

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Kävin kattelees teatterissa ton Terrence Malickin uutuuden The Tree of Life… Täytyy kyllä sanoa että mitään vastaavaa en ole koskaan nähnyt. Tuntui että genret ja koko elokuvan määritelmä tuntuivat hieman vanhanaikaisilta tätä katsottaessa. Tämähän ei kylläkään valitettavasti tuntunut hyvältä asialta. Sen verran outo tapaus oli että jätän poikkeuksellisesti kokonaan arvosanatta. Täytyy katsoa uudestaan tämä joskus, ehkä toinen kerta avaa mielen siinä määrin, että se on kykeneväinen arvostelemaan tämän teoksen. Oli ehdottomasti hyvääkin tässä elokuvassa, mutta niin oli myös erikoislaatuista huonoutta, joka joissain muissa formaateissa menisi varmasti läpi, mutta elokuvassa esitettyinä tuntui omituiselta.
Puppe 20.9.2011

Samoilla linjoilla oon Pupen kanssa sikäli, että hyvin erikoislaatuinen leffa on kysymyksessä. Thinredline -ilmiö iski vahvempana kuin koskaan eli hyvin vaikea kyllä arvioida yhden katsomisen perusteella. Neljää tähteä kuitenkin tarjoan (varauksella tosin) tässä vaiheessa, sillä hienoja elementtejä oli paljon. Tietyt ratkaisut tuntui kuitenkin oudolta ja saa nähdä mikä on fiilis uusintakatselun jälkeen. Elämys joka tapauksessa.
****  Tipov 20.9.2011

Tree of Life tuli myös tsekattua ja kyllähän Malick yrittää selittää maailman synnyn ja kaikki 50-lukulaisen perhedynamiikan kuvauksella. Eli isoa kakkua haukkaa. Ehdottomasti Malickin leffoja on mielenkiintoista katsella ja Pitt tavoittaa kyllä hyvin aikakauden takakireän perheenisän roolin.
Tane 23.9.2011

Kolmas kerta kun tämä tuli katsottua ja eikä tästä vieläkään oikein tullut hullua hurskaammaksi. Visuaalisesti leffa on kyllä upea ja varsinkin ne kohtaukset, missä komea kuvaus on yhdistetty klassiseen musiikkiin ovat todella tunteita herättäviä. Toisaalta elokuvaa vaivaa välillä (Malickille ominaisesti) melkoinen pitkäpiimäisyys ja jotenkin toivoisi, että kerronta etenisi johonkin. Näyttelijäsuoritukset ovat (Malickille ominaisesti) todella onnistuneita, varsinkin Brad Pitt onnistuu roolissaan erinomaisesti.
***+  Konda 9.7.2013

3 thoughts on “The Tree of Life”

  1. Tree of Lifen myötä Malick lähti ensi kertaa tyylillisesti todella syviin vesiin. Kuten Tane jo kommentoi, niin tässä pyritään avaamaan melkeinpä koko maailmankaikkeuden rakenne ja ihmisen asema siinä sivussa ja se on liian iso pala toimivan kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Tämä on kiinnostava, omaperäinen ja ajatuksia herättävä teos. Heikkoutena näkisin lapsinäyttelijöiden runsaan käytön, sillä näiden ilmaisuvoima ei jatkuvissa lähikuvissa ymmärrettävästi ole aina riittävää tasoa. Sukellukset esihistoriaan ja Kubrickin 2001-tyyppisiin visioihin eivät täysin sulavasti nivoudu osaksi kokonaisuutta, vaikka ovatkin mielenkiintoisia vetoja ilman muuta. Ristiriitaisia tuntemuksia herättävä taide-elokuva, joka saa ajatukset liikkeelle. 3½

    Reply
  2. Katsoin nyt extended-version, joka on reilut 40 minsaa alkuperäistä pidempi. Malick itse ei ole sitä mieltä, että tämä pidempi olisi parempi versio kuin lyhyempi ja siitä olen samaa mieltä.
    Eka puolituntinen tuntuisi toimivan tässä paremmin ja paljon hyvää tietysti mukaan mahtuu. Tarinan rakenne on kuitenkin edelleen ongelmallinen. Esihistoriasukellus yhtenä pitkänä pötkönä ei tunnu mielekkäältä ratkaisulta, vaikka se onkin visuaalisesti upea. Lapsuuden leikkejä kuvastavat jaksot ovat myös turhan pitkiä ja välillä olisi voinut leikata muuta matskua väliin. Esimerkiksi Sean Pennin rooli jää aika pieneksi tässä pitkässäkin versiossa.
    Lasten kasvatuksen vaikeudesta leffa kertoo kyllä hienosti. Hyvät tarkoitukset kääntyvät tässä jyrkkyydeksi ja kireydeksi, joka kuristaa ilman koko perheen hyvinvoinnista. Tämän teeman ilmentämisessä Malick onnistuu hyvin. 3½

    Reply

Leave a Comment