L’Atalante

Director
Jean Vigo
Runtime
1 h 29 min
Release Date
24 April 1934
Languages
French, Russian
Country
 France
Genres
Romance, Drama

Ingrid
Konda
Masa
Orno
Puppe
Spini
Tane
Tipov
U-Uu

Alle kolmikymppisenä kuollut Jean Vigo ehti tehdä vain yhden täyspitkän leffan, mutta se onkin omilla listoillani 30-luvun toiseksi paras elokuva. Dita Parlo tekee unohtumattoman roolin tuoreena morsiamena, joka joutuu viettämään kuherruskuukautta miehensä työpaikalla eli pienellä rahtialuksella. Hyväntahtoinen ja sympaattinen leffa on täynnä pieniä, mutta sykähdyttäviä arjen hetkiä ja kiinnostavia luonnetulkintoja.
***  Tipov 14.1.2017

2 thoughts on “L’Atalante”

  1. Puolikas lisää arvosanaan. Jokilaivalla seilaavien rakastavaisten tarinassa on jotain ajatonta taikaa ja kaksi loistavaa näyttelijää onnistuu jättämään itsestään ikimuistoisen jäljen elokuvan historiaan. Mahtavan luontevan Dita Parlon lisäksi pitää mainita jurrikkamainen tervaskanto Michel Simon, jonka kirveellä veistetty olemus on jotain sellaista, mitä ei maskeeraamalla pysty tuottamaan. Pientä karheutta teknisessä toteutuksessa toki esiintyy, mutta toisaalta ajalle poikkeuksellisia ristikuvia ja fantasiajaksoja mahtuu myös mukaan. Tällä leffalla on iso sydän. 3½

    Reply
  2. Jean Vigon leffassa on tunnelma ja sävy kohdallaan. Ilmaisu on myöskin aikaansa edellä ja elokuva on mukavaa katsottavaa, vaikka hienosta restauroinnista huolimatta kuva on kyllä ajoittain aikas välkkyvä ja roskainen. Michel Simon on, kuten Tipikin mainitsee, ihan mahtavan karhakka kaveri, jollaista ei kyllä pelkällä maskilla pysty luomaan.

    *** 1/2

    Reply

Leave a Comment